Sosem gondolnád, kik utánozzák Magyarországot

Portfolio2015. október 17. 17:01

Magyarországon februárban lépett életbe az a szabályozás, miszerint jelzáloghitel felvételekor a hitelezői tájékoztatás és az aláírás között legalább 7 napnak kell eltelnie. Úgy néz ki, hogy a magyar példát most egy másik ország is bevezetheti, de melyik élenjáró nemzet élhet ezzel a hitelezést biztosító eszközzel?

A szerződéskötés előtt legalább három munkanappal be kell mutatniuk a bankoknak a hitelfelvevő számára a jelzáloghitel pontos részleteit - mondja ki egy új szabály az USA-ban. A jogszabálynak nyilvánvalóan az a célja, hogy megalapozott hitelfelvételi döntést hozhassanak az ügyfelek, elkerülve ezzel a válsághoz vezető felelőtlen eladósodást.

Magyarországon ennél szigorúbb a szabályozás a bankokkal szemben:

Jelzáloghitel és ingatlanra vonatkozó pénzügyi lízing igénylése esetén (...) a szerződés tervezetét a fogyasztó kérése nélkül is legalább hét nappal a szerződéskötést megelőzően a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani

- olvasható az idén február 1-jén hatályba lépett magyar fair banki törvényben.

A bankok egyébként Magyarországon sem örültek a szigorításnak, a februárban kötött hitelszerződések volumenén meg is érződött az új rendszerre (amely persze más szabályokat is tartalmazott) való átállás. Azóta azonban úgy tűnik, hozzászoktak a bankok, így folytatódott az elmúlt hónapokban a lakáshitelezés felpörgése Magyarországon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nemcsak a banki szabályozásban jár élen hazánk, a hitelfelvétel szabályozása mellett az online megoldásokban is kimagaslóak a hazai pénzintézetek. Az internet és az okostelefonok elterjedésének köszönhetően Magyarországon is egyre több ügyet intézhetünk el online. Biztosítást már évek óta köthetünk online vagy mobilon keresztül, a hiteligénylés viszont eddig csak a kisebb értékű kölcsönöknél volt ilyen módon elérhető. Nemrég viszont megjelent az első lakossági online jelzáloghitel-igénylést támogató rendszer. Ha az online hiteligénylő érdekel, akkor kattints korábbi cikkünkre a tesztért!

Címkék:
hitel, lakáshitel,