Devizahitelesek: nagyon fontos határidőt közölt Rogán!

MTI2014. szeptember 12. 12:17

Jövő februártól csökkenhet a devizahitelesek törlesztőrészlete - mondta el Rogán Antal a Fidesz kihelyezett frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón.

A devizahiteles törlesztőrészletek jövő februártól, illetve - a pert indító bankok ügyfelei esetében - márciustól csökkenhetnek az elszámolási törvény nyomán. A törlesztőrészletek 25-30 százalékkal lehetnek kevesebbek.

A Fidesz frakcióvezetője nyilatkozatában azt is kiemelte az MTI szerint, hogy az elszámolási törvény kamatemelési moratóriumot vezet be legkésőbb 2016. április 30-ig.

A politikus a tájékoztatón ismertette a bankok elszámoltatásának menetrendjét. Eszerint pénteken nyújtják be a törvényjavaslatot a parlamentnek, amely szeptember 24-én szavaz róla. A 400 érintett pénzintézetnek minden deviza- és forinthitellel el kell számolnia, ami összesen mintegy 1,3 millió családot - nagyságrendileg 680 ezer deviza- és 650 ezer forintalapú hitelt - érint - ismertette Rogán Antal.

Elsőként a devizahitelesek esetében számolnak el. A nem perelő bankoknak 2015. január 15-29. között kell elküldeniük ügyfeleiknek az elszámolást, a perelő pénzintézeteknek február 14-28. között. Előbbi devizahiteles ügyfeleknek februártól, utóbbiaknak márciustól csökkennek a törlesztőrészletei.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A forinthiteleseknél 2015. január 5-12. közé esik majd a perindítás időszaka.

Címkék:
hitel, devizahitel, rogán,