Vallott az Omega énekese: ekkora buktát nem sok devizahiteles látott

Pénzcentrum2014. július 9. 18:12

Kóbor János devizahitele ritkaságszámba megy, kevesen vették fel ugyanis a kölcsönüket hozzá hasonlóan, japán jenben. A törlesztőrészletek emelkedése miatt az Omega frontembere annyira elkeseredett, hogy lemondóan nyilatkozott még az adósmentésről is.

Az Omega énekese, Kóbor János a Blikknek mesélt arról, hogy hat éve hatvanmillió forintot vett fel japán jenben, s noha mindig időben fizetett - még úgy is, hogy a kezdeti 300 ezerről 640 ezer forintra emelkedett a havi törlesztője -, hetvenmillióra kúszott fel a tartozása. Visszatörlesztette, amit tudott, a többit pedig átváltotta forintra.

10+1 fontos kérdés és válasz a devizahiteles csomagról - KATTINTS!

"Szerintem ez egy kilátástalan harc. Az ember ki van szolgáltatva a nagyvilágnak" - mondta lemondóan Kóbor. Én nyugtával dicsérném a napot. Majd ha kézzelfogható lesz a segítség, akkor örülök" - tette hozzá Kóbor.

Lenne miért bizakodnia Kóbornak is

Mint ismert, múlt hét pénteken szavazták meg a devizahitelesek mentőcsomagjának első lépését.A törvény lényege:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Az árfolyamrés semmis, helyette a devizahitelek folyósításánál és törlesztésénél is az MNB hivatalos árfolyamát kellett volna használni.
  • Az egyoldalú szerződésmódosításokra (döntően kamatemelésekre) lehetőséget adó szerződési feltételek semmisek, kivéve, ha tisztességességüket a bankok a következő néhány hónapban bíróságon bizonyítani tudják (erre kicsi az esélyük).
  • Mindez az összes lakossági devizahitelre és forinthitelre, valamint pénzügyi lízingszerződésre vonatkozik, kivéve a kedvezményesen végtörlesztőket és a Nemzeti Eszközkezelő által megsegített adósokat.
  • A 2004. május 1-je után kötött, még élő szerződések és az elmúlt 5 évben lezárt szerződések esetében a folyósításig minden jogszerűtlenül felszámított összeg visszajár. A helyzet rendezéséig tilos a bankoknak kamatot emelni, a végrehajtásokat és a pereket felfüggesztik.
  • A fentiek pontos elszámolásáról és a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslat várhatóan szeptemberben készül el.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, mentőcsomag, adósmentés, devizacsomag,