Itt az ítélet a devizahiteles ügyben: semmis az árfolyamrés

Pénzcentrum2014. június 3. 11:35

Váratlan és meglepő ítéletet hozott a Kúria: úgy, ahogy van, tisztességtelennek nyilvánította az árfolyamrés alkalmazását Kásler Árpádék OTP-s devizahitele ügyében. Ez független a tájékoztatás jellegétől, vagyis más devizahiteles perekben is mérvadó lehet a döntés. A Kúria kimondta: az MNB hivatalos árfolyamát kell figyelembe venni mind a folyósítás, mind a törlesztés során.

FRISS! Két hetet kell várniuk a devizahiteleseknek a Kúria átfogó döntésére - KATTINTS!

Fontosabb részletek

  • Az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen.
  • Önmagában az, tehát függetlenül a bank által adott tájékoztatás jellegétől.
  • Mind a folyósítás, mind a törlesztés során csak az MNB hivatalos árfolyama vehető figyelembe.
  • Ez fontos jelzés lehet a többi devizahiteles perre, a Kúria őszi jogegységi határozatára és a kormány devizahiteles csomagjára vonatkozóan is.


A devizavételi és a devizaeladási árfolyam alkalmazását előíró szerződés feltétel, vagyis az árfolyamrés semmis! Az OTP-nek meg kell fizetnie a felperes számára 63 500 felülvizsgálati eljárási költséget - hirdették ki az ítéletet.

Kúria: egy árfolyam létezik, az MNB középárfolyama! 2014.06.03 11:48

Az indoklás lényege:

1. az árfolyamrés nem határozza meg a szerződéses kapcsolat lényegét, az technikai, járulékos jellegű feltétel attól függetlenül, hogy szükséges a törlesztőrészlet pontos kiszámításához. Tehát nem része a főszolgáltatásnak. ennek következtében vizsgálható az árfolyamrés tisztességtelensége.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2. Konkrét átváltás hiányában nem jár pénzváltásért járó szolgáltatás a banknak, az árfolyamrés költségként való felszámítása tisztességtelen. Az árfolyamrés nem tekinthető világosnak és egyértelműnek sem. Mögötte nincs szolgáltatás, a különnemű árfolyamok használata nem indokolt, és nehezíti, hogy a fogyasztó tisztán lássa a szerződéses kötelezettségeit. Nincs jelentősége pl. annak sem, hogy közjegyző előtt született a szerződés.

3. a tisztességtelen feltétel elhagyása esetén nem teljesíthető a szerződés, ezért dönteni kellett arról, miként tartható érvényben a szerződés. Az Európai Bíróság április 30-ai ítélete szerint pótolható a jogszerűtlen szerződés feltétel valami mással. A Kúria szerint a "fizetés helyén érvényben lévő árfolyamnak" a magyar jogban kizárólag egy árfolyam, a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott hivatalos árfolyam tekinthető. Mind a kölcsön folyósításakor, mind az egyes törlesztőrészletek megfizetésekor a vételi és eladási árfolyam helyett a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyama vált a szerződés részévé.

Fontosabb részletek

  • Az OTP ügyvédje szerint nem vizsgálható az árfolyamrés tisztességtelensége az adott ügyben.
  • Kásler Árpád jogilag kevésbé szofisztikált mondatai szerint most vizsgázik a hazai igazságszolgáltatás a "kifosztottak" felé.
  • A tét: tisztességtelennek mondja-e ki a Kúria az árfolyamrést. Ha igen, miként állítja helyre a tisztességességet.
  • A Kúria mostani ítéletére és az ősszel várható jogegységi döntésre kiemelten figyel a kormány a devizahiteles csomag miatt.


Mi a tétje a mai napnak? Miről dönt ma a Kúria? KATTINTS!

Címkék:
hitel, devizahitel, Kúria, devizaper,