Veszélyben a devizahitelesek: áljogvédők utaznak rájuk

Magyar Nemzet2014. március 14. 09:00

Egyre több kókler ügyvéd és áljogvédő szervezet tűnik fel a közösségi oldalakon, akik valós segítségnyújtás helyett csak könnyű pénzszerzési lehetőséget látnak a bajba jutott devizahitelesekben - írja a Magyar Nemzet.

A különböző közösségi oldalakon egyre több olyan fantomtársulás tűnik fel, amelyekre devizahiteles-perekre szakosodtak. Átlagosan nyolcvan-százezer forintot kérnek a "segítségnyújtásért". Van, hogy az áldozatokat semmit sem kapnak a pénzükért, de olyan eset is ismert, mikor elkészült ugyan a keresetlevél, csak éppen összefüggéstelen állításokat tartalmazott, melyekből látni lehetett, hogy nem szakértő készítette.

Az ilyen áljogvédő szervezetek mögött sokszor olyan, nehezen beazonosítható személyek állnak, akiknek semmilyen jogi végzettségük nincs. Előfordul, hogy a csaló arra sem veszi a fáradságot, hogy egy legálisnak látszó szervezetet hozzon létre, hanem adomány címszóval saját bankszámlájára utalja a beszedett pénzt. Fontos ezért, hogy akit megbízunk, legyen feltüntetett adószáma, bejegyzett székhelye. A bejegyzett civil szervezeteket ezen kívül a bíróságoknál vezetett nyilvántartásokban is ellenőrizni tudjuk, ügyvédek esetében pedig arra érdemes figyelni, hogy tagja-e a szakmai kamarának.

Címkék:
hitel, devizahitel, csaló, könnyű pénzszerzés,