A mentőcsomagok sem segítettek a hiteleseken

Világgazdaság2014. február 18. 08:30

Egyre többen esnek késedelembe devizaalapú hiteleik fizetésével. A devizás szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében már csak az adósok fele fizet határidőre - írja a Világgazdaság.

Az MNB statisztikái alapján tovább romlott a háztartási hitelek minősége 2013. utolsó negyedévében. Tavaly év végén a háztartások 6414 milliárd forinttal tartoztak a hitelintézeteknek, és a kölcsönök 18,83 százaléka számított bedőltnek.

Főleg a devizahiteleknél romlott tovább a helyzet, amire a korábbi megfigyelések alapján az lehet a magyarázat, hogy amikor devizahiteles mentőcsomagok bevezetéséről van szó, mint a tavalyi év utolsó negyedévében is, romlik a törlesztési morál. Történelmi csúcsra, 17,36 százalékra emelkedett a 90 napon túl nem teljesítő devizaalapú lakáshitelek aránya, és szintén rekordarányú, 28,37 százalékos arány figyelhető meg a devizás jelzáloghiteleknél.

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél már csak az adósok fele tud pontosan törleszteni, míg a devizás lakáshiteleknél a késedelem nélkül teljesítők aránya 66 százalék. Ráadásul a mentőcsomagok keretében átstrukturált hitelek sem teljesítenek jobban, a könnyítés után a lakáshitelek több mint 45, a szabad felhasználású kölcsönöknek pedig az 53 százaléka dőlt be. Forintalapú hiteleknél valamivel jobb a helyzet mindkét hiteltípus esetében: a forintos lakáshitelesek között a nem teljesítő kölcsönök állománya 15 százalék körül van, míg a szabad felhasználású forintalapú jelzáloghitelek esetében ez az arány 30,37 százalék.

Gépjárműhitelek esetében a forintos kölcsönök 52 százaléka számított nem teljesítőnek, amiből ráadásul az adósok 44 százaléka már több mint egy éve nem törlesztett. A devizás autókölcsönöknél valamivel kedvezőbb arány figyelhető meg: itt mindössze az állomány 12,5 százaléka volt 90 napon túl is késedelmes.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
hitel, devizahitel, lakáshitel, jelzáloghitel, hiteltartozás,