Ilyen lesz a devizahiteles csomag? Szivárognak a részletek

Pénzcentrum2014. február 6. 17:05

Nagy fejetlenséget lát a Magyarországon készülődő devizahiteles csomag körül Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője. Szerinte az árfolyamgát átalakítása a legvalószínűbb: ezt a gyűjtőszámla eltörlésével teheti meg a kormány.

A bankszektorral kapcsolatban a devizahiteles csomag, a nem teljesítő hitelek problémája és a bankszektor szerkezete a három legfontosabb ügy - véli Peter Attard Montalto, a Nomura pénzügyi csoport elemzője, aki a közelmúltban találkozott magyarországi döntéshozókkal.

A devizahiteles csomagról

A londoni elemző szerint a bankokkal folytatott tárgyalások megszakadása után több állami szerv is dolgozott a devizahiteles problémán, arra viszont alig tettek kísérletet, hogy koordinálják a különböző törekvéseket. Több helyi szereplő is a jövő hétre várja az Európai Bíróság döntését (holott csak az ún. főtanácsnoki indítvány várható február 12-én az árfolyamrés ügyében, amit az ítélet akár 3-4 hónap múlva követhet), ami jóval korábbi időpont az elemző által vártnál.

Montalto számára úgy tűnik, hogy a kormány centralizált jogi megoldást szeretne, és a szóba jövő lépések (köztük a referenciakamatozás alkalmazása a devizahitelek esetében) közül az árfolyamgát átalakítása tűnik a legegyszerűbbnek. Az igazságos megoldáshoz (vagyis hogy a forinthitelek szintjére csökkenjen a törlesztőrészlet) valószínűleg a gyűjtőszámla eltörlésére lenne szükség az elemző által Magyarországon hallottak szerint.

Címkék:
hitel, devizahitel, mentőcsomag,