Bajban a népszerű magyar énekes: házát is vitte volna a bank

Pénzcentrum2013. november 1. 13:02

Még középiskolás korában nyitottak számlát Vastag Tamás szülei, aminek egyenlege mára mínuszba került. A bank az énekes házát is elárverezte volna, ha nem fizeti be 11 forintos tartozását.

"Tisztában voltam vele, hogy minden bizonnyal egy robot küldte a levelet, de azért bementem a bankba, hogy tisztázzuk a helyzetet. Ott aztán elnézést kértek tőlem. Én pedig befizettem az összeget, majd megszüntettem a számlámat. Valahol röhejes, hogy nincs egy minimum összeg, ami miatt ilyen levelet küldhetnek, hiszen több a papír ára, meg a postaköltség, mint maga a tartozás" - mesélte a Blikknek Vastag Tomi.

A lap úgy tudja, hogy Tomi soha nem nyúlt a számlához, szülei eredetileg 5 000 forintot tettek rá. Úgy látszik ez az összeg eddig volt elég.


Bár Vastag Tominak bankokkal gyűlt meg a baja, de nem ők a fő kezdeményezői a végrehajtásoknak - ez derül ki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara (MBVK) adataiból, a statisztikákat a Napi Gazdaság ismertette.

A két szám közötti nagyságrendi különbség egyik oka, hogy az adós és a hitelező az árverés kitűzését követően találnak más megoldást: az adós - vagy helyette valaki - fizet, esetleg közös értékesítésben egyeznek meg. A másik ok - amiről a bankok és más végrehajtást kérők sem szívesen beszélnek -, hogy az árverések döntő része teljesen forgalomképtelen ingatlanokat érint. A forgalomképes ingatlanok ritkán jutnak el az árverésig, az általános banki gyakorlatban a végkifejletig sokszor évek telnek el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A statisztikák szerint 2011-ben 434 ezer végrehajtási ügy indult, ennek 9,1 százalékában, 39,5 ezer esetben tűztek ki ingatlanárverést. Az összes eljárásnak ugyanakkor csak mintegy 20 százaléka indult banki kezdeményezésre, a többire egyéb követelés - közmű- vagy éppen telekommunikációs szolgáltatók, illetve polgári peres ügyek - miatt került sor. A bankok más szolgáltatókhoz képest visszafogottan nyúlnak ehhez az eszközhöz: az egyik itthoni nagybanknál például az elmúlt másfél évben a negyvenet sem érte el a befejezett végrehajtások száma.

A jogszabályok értelmében ha a banknak jelzálogjoga van az adott ingatlanra, a más által indított végrehajtási eljárásba köteles bekapcsolódni. A végrehajtási eljárás megindítása, de még az árverezés sem jelenti azt, hogy az ügylet kilakoltatással ér véget. A közel 40 ezer kitűzött árverésből 2011-ben például mindössze 2769 ingatlant értékesítettek árverésen, ebbe azonban nemcsak a lakó-, hanem ipari és egyéb ingatlanok is beletartoznak. (Az előzetes adatok szerint az árverések száma tavaly sem érte el a 3000-et.)

Címkék:
bankszámla, végrehajtó, végrehajtói kamara,