Vizsgálják az OTP-t: hitelkártya-trükkre derülhet fény

Pénzcentrum2013. augusztus 11. 16:01

Május vége óta vizsgálódik a versenyhivatal az OTP Banknál. A hatóság azt gyanítja, hogy a legnagyobb hazai pénzintézet hitelkártya reklámjaival tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósított meg. A banknak és a versenyhatóságnak nem ez első ilyen csörtéje.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2013. május 23. óta folytat vizsgálatot az OTP Bank Nyrt-vel szemben - derül ki a hatóság honlapjára feltett közleményből. A versenyhatóság szűkszavú indoklása szerint a bank "a hitelkártyákkal kapcsolatos marketingkommunikációja során  honlapján, vásárlási tájékoztatókban, illetve egyéb kereskedelmi gyakorlatában feltételezhetően megtévesztő tájékoztatást nyújtott a hitelkártya használatával kapcsolatban a kamatmentes visszafizetésről."

A reklámokban a gyanú szerint nem szerepelt az a kártyabirtokosok szempontjából cseppet sem mellékes feltétel, hogy ha kártyával igénybe vett pénzt a türelmi időszakon túl fizetik vissza, akkor a következő elszámolási időszakban a vásárlások után már kamatot kell fizetni.

A GVH közleménye hangsúlyozza: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az ügyben hamarosan dönthet a GVH, hiszen a már idézett közleményében azt írja, hogy az eljárás befejezésének határideje 3 hónap. Igaz, a vizsgálati idő - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Az OTP és a GVH nem először kerül szembe egymással hitelkártya ügyben. 2006 végén a bank 100 millió forintos bírságot kapott azért, mert hitelkáryta reklámjai megtévesztőek voltak. A reklámokban akkor az szerepelt, hogy a kártyabirtokosok "akár 45 napig kamatmentesen" használhatják hitelkártyájukat, csakhogy ennek voltak bizonyos feltételei. A kamatmentesség csak akkor járt, ha a fogyasztó a rendelkezésére álló meghatározott határidőn belül megfizette a hitelkeretét terhelő összes tartozását (azaz vásárlások, készpénz felvételek, kamatok, költségek és díjak együttes összegét).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OTP a versenyhatóság döntését megtámadta a bíróság előtt, de a pert három év múlva a GVH jogerősen megnyerte.

Címkék:
hitelkártya, gvh, otp,