Ha van pénzed, hitelt is olcsóbban kaphatsz: a betéti fedezetű személyi kölcsönök

Pénzcentrum2013. április 17. 16:17

Kinek adnak a bankok legszívesebben kölcsönt? Akinek van pénze. De komolyra fordítva a szót különböző biztosítékok nyújtásával olcsóbban és biztosabban kaphatunk hitelt egy-egy hitelintézettől, és lehet szükségünk pénzre akkor is, amikor még nem akarjuk feltörni betéteinket, nehogy elveszítsük azok kamatait. A betéti fedezettel nyújtott személyi kölcsön ajánlatokat válogattuk össze a nagyobb bankok kínálatából.

Akkor lehet érdemes betéti fedezettel személyi kölcsönt igényelni, ha a betét feltörésével több kamatot bukunk el, mint amennyibe a hitel kerül. Ezt mindenki viszonylag könnyen ki is számolhatja a megadott THM adatok és a betéti hozamok segítségével. Mi a legnagyobb bankok ajánlatait szedtük össze.

A táblázatban szereplő THM értékek kiszámításakor egyenletes törlesztést feltételeztünk, de lehetőség van a betét lejártakor egy összegben kifizetni a tartozást. Ilyenkor változnak a kölcsön folyósításának díjai is, az MKB ajánlata például ekkor 12,17 százalékos THM-re módosul. A visszafizetett összeg az alacsony díj ellenére lehet magasabb, hiszen az egyenletes törlesztéssel szemben ilyenkor nem csökken a futamidő alatt a tőketartozás, vagyis a kamat nagyobb összegre számolódik, tehát a végén lehet többet kell visszafizetnünk, mint egy egyenletes törlesztésű terméknél.

A kiemelkedő ajánlatok mind csak 1 millió forintnál nagyobb hitelösszeg esetén vehető igénybe,  ráadásul a legolcsóbb Unicredites ajánlat kezdeti költsége minimum 10 ezer forint, ami egészen 15 ezerig nőhet a szerződéses összegtől függően. Az OTP-nél már 200 ezer forintot is fel lehet venni, de a visszafizetésig a banknál kezelési költséget számolnak fel, ami az összeg 1 százaléka évente.

Összefoglalva fontos tudni a lehetőségről, hogy betét mellett olcsóbban juthatunk személyi kölcsönhöz mint egyébként, hiszen így nem biztos, hogy érdemes feltörni a megtakarításainkat és ezzel elveszíteni a kamatokat.

Címkék:
hitel, betét, személyi kölcsön,