Végre itt a lehetőség? Így szerezhetsz pénzt lakásvásárláshoz

Pénzcentrum2013. április 4. 05:27

A magyar családok nagy része közel öt éve nem tudta felújítani lakását, költözésről meg még kevesebben álmodhattak az elmúlt években. A forint lakáshitelek kamatai az egekbe szöktek, kölcsönből lakást venni biztosan nem érte meg. Tavaly azonban három olyan dolog is történt, ami megváltoztathatja ezt a helyzetet: megjelent az új kamattámogatás és a szocpol, valamint a jegybank kamatvágásainak köszönhetően a piaci alapú hitelek is egyre elérhetőbbek. Könnyen lehet, hogy a nyomott lakásárak és az olcsóbb hitelek miatt 2013-ban érdemes házat/lakást venni. De hogy teremtsük elő rá a pénzt? - a Pénzcentrum.hu Otthonteremtési cikksorozatának harmadik részében erre válaszolunk.


Már 5 éve folyamatosan esnek az ingatlanárak országszerte és Budapesten is. A frekventált fővárosi kerületekben ez a trend némileg megakadni látszik, de nem lehet tudni, hogy hol a mélypont. Az viszont látszik, hogy 2013 teljesen más lehet, mint az elmúlt 5 év, hiszen olyan feltételek változtak meg, amik nagyban kedveznek a lakásvásárlóknak. Az elmúlt fél évtizedben rengetegen lehetnek azok, akik nem költöztek, vártak a megfelelő időpontra, ami lehet most a szocpol és a kamattámogatott hiteleknek köszönhetően elérkezett. A piaci hitelek kamatkilátásai is kedvezőek, a jegybank folyamatos kamatcsökkentései miatt több éves mélypontjukon vannak a költségek. A végtörlesztés káros és negatív hatásainak nagyrészt vége.

Korábbi cikkünk: Miért érdemes most lakást venni? Itt a válasz az albérleteseknek

Már használt lakásra is igényelhetünk szocpolt?

Jó hír a használt lakás vásárlóknak, hogy a sajtó értesülései szerint törvényalkotási fázis végén jár a használt lakás vásárlására is igényelhető félszocpol törvénytervezetének elfogadása. Ezzel a teljes összegű, új lakás vásárlására költhető támogatás is bőkezűbbé válhat

Az NGM szakértői által tervezett változtatások az alábbi fontosabb módosításokról szólnak:

- A lakásépítési támogatás mértékének emelése, hogy a maximális összeg megközelítse a korábban hatályban volt szocpolt (két gyermek esetén megközelíthesse pl. a 3 millió forintot is)
- A jelenlegi legalább kettő helyett már egy gyermek után is járna támogatás
- A lakás alapterület-minimuma a jelenlegi 60 négyzetméter helyett 45 négyzetméter lenne
- Használt lakás vásárlásához bevezetnék a "félszocpolt", ami az új lakásokra vonatkozó alaptámogatás összegének az 50%-a
- Kettő vagy több gyermeket nevelő családok számára a "félszocpolt" meglévő lakásuk bővítésére is elérhetővé tennék a számlákkal igazolt költségek legfeljebb 50%-a erejéig.

Nagy segítség a családoknak, hogy a most várható módosítások nyomán már kisebb alapterület esetén is járhatna a szocpol és használt lakás esetén is van esély a támogatás bevezetésére. Ennek összege a korábbiakhoz hasonlóan három tényezőtől: 1. a lakás alapterületétől, 2. a gyermekek számától, 3. a lakás energiaminősítésétől függene. Használt lakás esetén a feltüntetett összegek felével lehet majd számolni.


Az olcsó, kamattámogatott hiteleknek most sincs a szocpolhoz hasonló kikötése, tehát akár használt lakásra is lehet igényelni, az ingatlan értéke pedig elérheti 20 millió forintot is.

A kamattámogatott hitelek kamata, valamint a nyújtott kamattámogatás mértéke egyaránt a jogszabályban meghatározott referenciahozamhoz (az Államadósság Kezelő Központ által meghirdetett súlyozott átlag állampapírhozamhoz) kötött, s egyre alacsonyabb . A támogatás mértéke január elsejétől emelkedett, mert már állandó az első 5 éves időszakban. A kamattámogatott hitelek támogatása a referenciahozamokkal együtt csökken, ám a hitelkamat egy törvényi kitétel miatt nem csökkenhet 6 százalék alá. Már nincsenek nagyon messze ettől az értéktől a bankok ajánlatai, sőt több helyen még kedvezményeket is kaphatunk. A legjobb előzetes ajánlatokat a BankRáció.hu hitel összehasonlító oldalon érdemes keresgélni, ahol személyre is szabhatjuk a bankok ajánlatait. Ezek ismeretében érdemes felkeresni a bankfiókokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legkedvezőbb hitelek kamatai elérik a 6 százalékot, ennél lejjebb a kamattámogatás szabályai miatt nem mehetnek már a hitelköltségek. Többgyerekes, új lakást vásárlóknak tehát olcsóbb hitelre már felesleges várni, de a használt lakás vásárlók sem kaphatnak már a következő időszakban (ami akár több év is lehet) lényegesen kedvezőbb forint hitelt.

Hol igényeljünk szocpolt és kamattámogatott hitelt?

Érdemes lehet egy banknál elintézni a szocpolt és hiteleket is, hiszen így megfelezhetjük a kapcsolódó banki költségeinket. Összeszedtük azokat a bankokat, ahol egyszerre is igényelhetünk kamattámogatott hiteleket és szocpolt. Jelenleg a nagyobb bankok közül négynél, az FHB-nál, K&H-nál, OTP-nél és az MKB-nál érhető el a szocpolként közismertebb lakásépítési támogatási rendszer . E négy pénzintézetben is kínálnak támogatott lakáshiteleket, ám a jelenleg működő kétféle konstrukció összes lehetséges módozatát csak az FHB-nál és az MKB-nál lehet megtalálni. Máshol nem kínálják az összes államilag támogatott lakáshitel lehetőséget.

A táblázat végén feltüntettük azokat a bankokat is, ahol még elérhető a 2009-es kamattámogatás, amely keretében nem 5, hanem 20 évig kaphatnak állami segítséget a lakásvásárlók. Ennek a feltételei jóval szigorúbbak, mint az új kamattámogatásnak. A támogatás csak bizonyos életkor alatt igényelhető és csak új lakás vásárlására és korszerűsítésre folyósítják a hitelt. A tapasztalat azt mutatja, hogy aki szocpolra jogosult az ezt a kamattámogatást is tudja kérni a bankfiókokban.

 

Címkék:
hitel, lakáshitel, kamattámogatás, szocpol, félszocpol,