Varga: nincs végleges megoldása a devizahitelesek ügyének

Pénzcentrum2013. március 25. 11:02

Az elmúlt két évben kiderült, hogy nincs végleges megoldása a devizahitelesek ügyének - mondta el a Portfolio.hu-nak adott interjújában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki úgy látja, részekre bontott megoldások lehetségesek, és csak a meglévő eszközöket kell alkalmazni a devizaadósok esetében.

Nagyon jó lenne, ha volna egy végleges megoldás a devizahitelesek kérdésének, de az elmúlt két évben kiderült, hogy nincs ilyen. 1,7 millió deviza alapú jelzáloghiteles ügyét egy ötlettel megoldani szinte lehetetlen - mondta el a Portfolio.hu-nak adott interjújában Varga Mihály.

A nemrég kinevezett nemzetgazdasági miniszter szerint részekre bontott megoldások lehetségesek. Egy bizonyos ponton túl mégis csak fontos a gazdaságnak, hogy a bankrendszer működőképes legyen, hitelezzen, ezért a meglévő eszközöket kell alkalmazni. Új eszközökről csak akkor lehet érdemben tárgyalni, ha azokról a partnerekkel - például Bankszövetséggel - vállalható kompromisszumot tud kialakítani a kormány. A bankrendszer esetleges sérülékenysége miatt a 90 napon túli tartozások ügye lehet a következő fontos lépés.

Munkahelyteremtés: új csoportok segítésén a hangsúly

Egyelőre folyik a háttérmunka folyik a második munkahelyvédelmi akcióterv kialakításánál, január 1-jével indult el az első munkahelyvédelmi akcióterv, 4-5 olyan társadalmi csoport van, ahol kedvezményeket adnak a foglalkoztatáshoz - mondta el a miniszter. Most olyan intézkedésekben gondolkoznak, amelyek a közfoglalkoztatottak vagy a közmunkában részt vevők köréből tudnak embereket integrálni a munkaerőpiacra. Az első becslések alapján a közmunkában foglalkoztatottak körülbelül 10 százaléka tud visszakerülni egy idő után a munkaerőpiacra. Most erre kell egy olyan bővített akciótervet kidolgozni, ami ezt segíti - tette hozzá Varga Mihály.

Brüsszel nem engedi a luxusáfát

Varga Mihály a luxustermékeket terhelő 35 százalékos áfakulcs bevezetéséről szólva elmondta: Brüsszeltől azt a választ kapta a kormány, hogy a jelenlegi uniós szabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy ilyen adókulcs bevezetésre kerüljön. Így jelenleg nem lát további előrelépési lehetőséget ebben a kérdésben. Hozzátette: Brüsszel elutasította a sertéshús fordított áfájára vonatkozó kérelmet is, így ennek áprilisi bevezetése elmarad.

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését folyamatosan vizsgálják, mert vannak tapasztalatok ezen a területen, és ezek nem túlságosan jók. Sem a 2005-ös áfa-csökkentési javaslat nem váltotta be a reményeket, sem az azt megelőzőek. Úgy tűnik, hogy az áfa egy rugalmatlan adózási tétel, a kereskedelem, a termelői rész elég hamar el tudja tüntetni az adócsökkentési rést, amit a kormány a fogyasztóknak szeretett volna adni - mondta el a miniszter.

Címkék:
hitel, karrier, devizahitel,