Ilyen sem volt még Magyarországon! Mi vár most a családokra?

Pénzcentrum2013. február 26. 15:07

A jegybank tovább, ezúttal 0,25 százalékponttal  a történelmi mélypontjára, vagyis 5,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az alapkamat határozza meg, hogy a bankok mekkora hozammal tarthatják a pénzüket az MNB-ben, tehát a teljes gazdaságra hatással van. Mi is azonnal érzékelhetjük ezt a betétek hozamain és a hitelek kamatain, de ne emiatt váltsunk most eurót. Bár 2010-ben volt már 5,25 alapkamat, de most elsőnek a hitelek szorosan követhetik a változást, hiszen az átlátható árazásnak köszönhetően a törlesztőrészletek szinte azonnal csökkenhetnek.

5,25 százalék az alapkamat. Tovább csökkenhetnek a hitelek kamatai és a betétek hozamai. A banki termékek közül többnek is a jegybanki alapkamattól függően változik a díja vagy hozama, ezen termékek esetén azonnal látható lesz majd a vágás hatása, de a már meglévő hitelszerződések esetén is gyorsan végbemehet a kamatcsökkentés. A kamatperiódus hosszától függően a referenciahozamhoz kötött hiteltermékek után nemsokára kevesebbet kell majd fizetni, de ezzel párhuzamosan a betétek hozamai is eshetnek, ami a megtakarítani vágyóknak lehet rossz hír.

A megtakarítani vágyóknak ez rossz hír lehet, hiszen a tavalyi 9 százalék körüli akciós kamatok helyett már február elején is 7 százalék körüli maximumokkal lehetett számolni. Az átlag EBKM 5,5-6 százalék, ami most tovább csökkenhet, szinte azonnal a hitelintézetekben. A bankok legjobb kamatait aBankRáció.hu-n tudod te is megnézni, ahol saját igényeidre is szabhatod az ajánlatokat. A következő táblázatban a február második hetében érvényes adatokat tüntettük fel, ami napokon belül változni fog.


A forinthitelek esetében is hasonló változás várható, elsősorban az új hitelfelvevők érezhetik szinte azonnal, hogy csökkennek a kalkulált törlesztőrészletek, de a már meglévő szerződések esetén is számíthatunk a terhek mérséklődésére. Ez utóbbira a kamatperiódustól függően akár több hónapot is várnia kell az adósoknak. Az átlátható banki árazást megteremtő tavaly április óta életben lévő törvény óta minden bank csak valamilyen referenciarátához árazott vagy 3-5 éves kamatperiódusú terméket értékesíthet. Az előbbiek esetén a kamatperiódus lejárta után a referenciahozam változásának megfelelően a törlesztőrészletek is változnak. Ezek a referenciaértékek szorosan kapcsolódnak a jegybanki alapkamathoz, így biztosan kijelenthető, hogy érezhető lesz majd az adósoknál is a változás.

Mi lesz az árfolyammal?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Jelenleg a forint hirtelen ugrással a három hetes mélypontjára esett vissza. De a jegybanki alapkamatnak csak közvetve van hatása az árfolyamokra, a kezdeti gyengülést akár későbbi erősödés is követheti egyéb gazdasági tényezőktől függően. A jelenlegi gyenge forint mellett maximum akkor lehet érdemes eurót vásárolni, ha az semmiképp sem elkerülhető vagy a forint további gyengülésére számítunk.

Címkék:
hitel, betét, alapkamat,