Sorba állnak a lapostévéért, pedig ha tudnák...

Pénzcentrum2012. október 6. 08:02

A lakáscélú jelzáloghitelek díjainak zuhanásáról a héten már beszámoltunk. A lapostévére is költhető szabad felhasználású hiteleket vizsgálva viszont nem ilyen fényes a helyzet. Továbbra sincs 12 százalékos THM szintnél lényegesen olcsóbb hitel a bankoknál, ami megnehezíti azoknak a dolgát, akiknek pénzre van szüksége.

A jelzáloghiteleknek megfelelően a szabad felhasználású ingatlanfedezettel rendelkező hitelek is valamilyen referenciahozamhoz kötött vagy 3, 5 évre fixált hiteltermékek. Ennek megfelelően a Monetáris Tanács kamatvágásainak következtében estek az áraik, de közel sem a 2011 közepén meghatározó 11 százalékos szint közelébe.

 

A lakáscélú jelzáloghiteleknél megfigyelhető eséstől tehát messze elmarad a szabad felhasználású jelzáloghitelek költségcsökkenése. A Bankokra viszont jellemző, hogy egymáshoz közel árazzák be termékeiket, a THM-ekben megfigyelhető eltérés kisebb, mint a lakáscélú hiteleknél megfigyelhető. Ez azért is lehet így, mert kisebb a mozgástere itt a bankoknak, hiszen túl magas díjakkal már inkább a személyi kölcsönöket részesíthetik előnyben az ügyfelek, melyek kezdeti költségei a hitelösszegből levonhatok és hitelügyintézés is csak napokat vesz igénybe.

Mennyibe kerül a hitel?


NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A fenti táblázatban is jól látszik, hogy egy átlagos szabad felhasználású jelzáloghitelek 2-3 százalékkal is drágább a lakáscélú hiteleknél. A kamattámogatott lakáshitelekkel pedig esélyük sincs felvenni a versenyt. Ilyen magas díjkülönbséggel vége lehet annak a jelenségnek, hogy sokan csak az egyszerűbb ügyintézés miatt választja a szabad felhasználású hiteleket.

Érdekes lehet a kölcsönfelvevőknek, hogy a legolcsóbb ajánlat rendkívül hosszú 3 éves időszakra fixált, tehát még a kamatváltozástól sem kell félnie az ügyfeleknek ebben az időszakban. A kezdeti költségek is minimálisak lehetnek, van olyan hitelintézet, ahol 12 600 forintból megúszhatjuk az ügyintézést, legalábbis a bankok többsége akciók keretében visszautalják költségeink egy részét.

 

Címkék: