Már nemcsak az állam pénzén lehet lakást venni

Pénzcentrum2012. október 4. 05:37

Az akciók helyett a végtörlesztés borzolta a kedélyeket egy évvel ezelőtt a lakáshitel piacon. Idén viszont a nyugodtabb körülményeknek és a kamatvágásnak köszönhetően megjelenhettek a kedvezőbb kamatok. Már 10 százalék körüli THM-mel is igényelhetnek a fészekrakók piaci alapú kölcsönt, melynek kezdeti költsége egy sportcipő árát sem haladja meg. A 9 legnagyobb bank lakáscélú jelzáloghiteleit szedtük össze, melyekkel kiegészíthetjük az egyre olcsóbb kamattámogatott hiteleinket is. 

ABankRáció.hutöbb mit egy éves adatain jól látszik az elmúlt időszakot leíró trend, de akár már a meglévő hitelesek is ráismerhetnek a diagramról, hogy mikor emelkedtek nagyobb mértékben havi költségeik. Már több statisztikából és adatból is jól láttuk, hogy nem a legrászorultabb családok menekültek meg a magas árfolyamoktól, amikor a kormány kedvezményes árfolyamon engedte végtörleszteni az adósokat. Egyre nagyobb azoknak a devizahiteleknek az aránya, amiről kiderül, hogy soha nem tudják végleg rendezni. Ebből azt "feltételezhetjük", épp azok nem tudták előteremteni a végtörlesztéshez szükséges forrást, akik a legrászorultabbak lettek volna. Akik forintosították volna a tartozásukat vagy hitelképtelenek volta, vagy a megugró hitelkamatok rémisztették őket.


A tavalyi zűrösnek neveztető időszak után a helyzet megnyugodni látszik, újra megjelentek a banki akciók és a THM értékek is újra 10 százalék közelében vannak. Bár ez a változás leginkább a kamatvágásnak köszönhető, a banki felárak alig változtak. A kamattámogatott hitelek megjelenésével megindult a verseny a hitelintézetek között, jelenleg több hitelintézetnél is kínálnak első öt évben jelentős kedvezményt nyújtó kölcsönöket. Ezeket korábbi cikkünkben bemutattuk.

Korábbi elemzés: Állami támogatásból kijön a lakás harmada, milliók járnak a fészekrakóknak

A jelenlegi összehasonlítást is érdemes a támogatott hitelekkel kezdeni, hiszen csak a szocpol és ennek igénylése után érdemes elgondolkodni, hogy szükségünk van-e még piaci alapú kölcsönre. A támogatott hitelösszeg maximuma 6 millió forint használt, illetve 10 új lakás vásárlása esetén.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A legújabb hitelösszehasonlító táblázatunkban feltüntettük a kamatperiódusok hosszát is, hiszen egyre kevésbé mindegy meddig számíthatnak a családok változatlan törlesztőrélszletre. Ennek a stabilitásnak a legtöbb esetben ára van, még most a várhatóan csökkenő kamatciklusban is többet kell fizetni a három és öt évig változatlan terhet jelentő kölcsönökért. Több banknál is minimális 12-15 ezer forintos kezdőköltséggel igényelhetünk hitelt, ami jól jöhet azoknak, akik szinte önerő nélkül, akár szocpollal vágnának bele a fészekrakásba.

A hitelajánlatokat akár személyre is szabhatjuk a BankRáció.hu kalkulátorával.

A piaci kamatozású hitelek költsége is csökkenésnek indult a nyár közepén. Jelenleg már például a K&H Bank olcsóbban adja legkedvezőbb kölcsöneit, mint a végtörlesztés bejelentése előtt. A többi hitelintézet is szépen csökkentett kamatain, bár a legtöbb esetben a referenciahozamok csökkenésére vezethető vissza a változás. Ez év áprilisától ugyanis az átlátható árazást szorgalmazó törvény értelmében csak referenciahozamhoz kötött vagy hosszabb kamatperiódusú hitelek forgalmazása megengedett. A leggyakrabban használt referenciahozamok fő meghatározója a jegybanki alapkamat, melyet a Monetáris Tanács az elmúlt időszakban 0,5 százalékponttal csökkentett. Épp ez indokolja, hogy az összes Buborhoz kötött hitel kamata csökkent. Az 5 éves ÁKK referenciahozam is 8,01 százalékról 7,53 százalékra változott , de az 1 éves ÁKK referenciahozam is 0,23 százalékkal kedvezőbb a múlt havi értéknél. Ezeket is több bank alkalmazza referencia hozamként, legfőképp a kamattámogatott hitelek vannak ezekhez a mutatókhoz kötve.  Így az állami támogatott hiteleket is az eddiginél kedvezőbb kamatokkal igényelhetők.

Címkék: