Hazudtak a hitelesek a kölcsön felvételekor?

Magyar Nemzet2012. szeptember 11. 10:02

Megtévesztették hitelezőiket a válság előtt kölcsönt kérelmezők - írja a Magyar nemzet. Tízből nyolc esetben félrevezették a bankot a hiteligénylők a válság kitörése előtt - állítják a lapnak nyilatkozó banki szakemberek. Voltak, akik a valósnál magasabb jövedelmet diktáltak be, mások a megvásárolni szándékozott lakás értékét manipulálták. A közvetítők nemegyszer segítettek az adatok meghamisításában.

Csak minden ötödik hitelfelvevő adott meg pontos adatokat a kölcsön igénylése során, a többiek kedvezőbb képet festettek magukról a valóságosnál - állítják szakértők. A pénzintézetek nem hivatalos becslése szerint a hitelfeltételek kikozmetikázásának többféle módszere is volt.

Előfordult, hogy az igénylő a ténylegesnél magasabb jövedelmet jelentett be. Ezt többek között az tette lehetővé, hogy az adatvédelmi szabályozás nem engedi meg a bankoknak, hogy az adóhivatal információit segítségül híva bizonyosodjanak meg az igénylő anyagi helyzetéről, ezért a leendő ügyfeleik jövedelemigazolását gyakran csak telefonon tudták ellenőrizni. Márpedig ezt a módszert könnyedén kijátszhatták azok, akik a visszautasítás elkerülése érdekében nem rettentek vissza egy kis csalástól.

Címkék: