285-nél táncol az euró: merre megy a forint?

Pénzcentrum2012. szeptember 4. 10:02

A hétfői amerikai piaci szünnap mellett ma reggelig nincs érdemi változás a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, az EKB elnökének tegnap esti szavai megőrizték a viszonylagos optimizmust, illetve az euró erejét a dollárral szemben. A forint továbbra sem mutat érdemi mozgást. Ma amerikai makroadatok mellett a német és a görög pénzügyminiszter találkozójáról megjelenő sajtóbeszámolókra is figyelni kell.

Mario Draghi EKB-elnök tegnap esti jelzése, miszerint nem ütközik uniós jogba a másodpiaci 3 éves futamidőig terjedő államkötvény vásárlás, fenntartotta az összességében pozitív befektetői hangulatot a piacokon, igaz nagy újdonságot nem jelent. Azt EKB ugyanis korábban már 210 milliárd eurónyi periféria kötvényt felvásárolt a másodpiacon.

A mostani jelzés inkább azt készíti elő kommunikációs szinten, hogy az EKB a bankok belüli nagy viták ellenére nem látja akadályát a kötvényvásárlási program valamilyen formában lévő újraindítására. Ennek részleteit a csütörtöki EKB kamatdöntő ülés után tudjuk meg. Addig kitarthat a pozitív várakozás a piacokon a csütörtöki bejelentések tartalmával kapcsolatban, így az euró szokatlan ereje is fennmaradhat a dollárral szemben. A jegyzések napok óta az 1,26-os szint körül hullámoznak, ami az egy éve tartó csökkenő trendvonal felső szélét is jelenti. A dollár egyhavi mélypont körül jár az euróval szemben.

A nemzetközi részvénypiacokon is oldalazás látszik tegnap este óta, mindez pedig azt eredményezi, hogy a forint sem mozdult érdemben hétfő reggel óta. A jegyzések az euróval szemben 284-285 körül hullámoztak, ma reggel 284,8 körül jár a kereskedés.

Címkék: