Az elszólás ellenére is erősödött a forint

Pénzcentrum2012. június 7. 10:02

A szerdai nagy amerikai részvénypiaci rali, a javuló kockázati étvágy amellett is erősebb szintekre tolta a forintot, hogy közben Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az EU/IMF-megállapodás potenciálisan jelentős csúszására is utalt egy tegnap délután megjelent interjújában. Az euróval szembeni forintjegyzések 300 alatt kezdik a napot, azaz egyhetes csúcsközelből indul a forint napja.

A spanyol bankrendszer megmentésének körvonalazódása, illetve az Európai Központi Bank nyugtatónak szánt üzenetei (most nincs kamatcsökkentést, de ha szükséges, akkor lehet szó további monetáris lazításról) összességében jelentős részvénypiaci emelkedést váltottak ki tegnap, részben technikai okok (túlzott pesszimizmus oldódása) miatt is. Az euró/dollár kurzus kitört az egyhónapos csökkenő trendjéből, a jegyzések ma hajnalban 1,26 körülig kapaszkodtak, ami bő egyhetes eurócsúcsot jelent.

Az egyre élénkülő globális kockázati étvágy hatása alól a forint sem tudta kivonni magát amellett sem, hogy egy tegnap délutáni interjú üzenete a forintbefektetők számára nem feltétlenül pozitív. Varga Mihály IMF-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter ugyanis azt mondta, hogy az MNB 35 milliárd eurós devizatartalékával "az ország finanszírozása biztosított". Egy másik mondatában azt mondta, összhangban hétfői elemzésünkkel, hogy "Az idei év finanszírozása biztosított, és 2013-ra el szeretnénk jutni odáig, hogy Magyarország biztonsági hálóval rendelkezik". Eddig arról volt szó, hogy legkésőbb ősz körülre megszületik a megállapodás.

A forint az euróval szemben mindezen háttér mellett is tegnap estére 298 körüli erősödött az euróval szemben, ami egyhetes forintcsúcs.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: