Keveseknek segít a devizahiteles mentőcsomag

Pénzcentrum2012. május 17. 17:01

Csak a felszínt karcolgatta a kormány mentőcsomagja, amivel lehetővé tette a késedelmes devizahitel tartozások egy részének elengedését és forintosítását. Akiknek ez ténylegesen segített, azoknak a hitelét a bankok már rég átstrukturálták - hangzott el a Portfolio.hu Hitelezés Magyarországon konferenciáján.

A konferencia panelbeszélgetésén Kálmán Tamás, az MKB Bank ügyvezető igazgatója elmondta: A jogi végrehajtási gyakorlat hatékonyságának növelése segítené leginkább a banki lakossági hitelportfóliók tisztítását. Nem segít az állami beavatkozás, csak a felszínt karcolgatjuk akkor, amikor a késedelmes devizahitelek forintosításáról beszélünk. Ez alatt a karcolgatott felszín alatt még óriási tömb van.

Valóban meglepően alacsony számban igényelték eddig a kormány mentőcsomagjában szereplő forintosítást a devizahitelesek - erősítette meg Kálmán Tamás gondolatát Mikolasek András, a K&H Bank lakossági hitelezés vezetője.

Előzmény: Véglegesítik a devizahiteleseket érintő szabályozásokat

Már rég átütemezték azokat az ügyfeleket, akiknek segítség volt a 25 százalékos elengedés és forintosítás, ezért sem volt várható magasabb számú érdeklődő a bankokban - mondta Kálmán Tamás.

A jövőben a magáncsőd intézménye sem biztos, hogy eléri a késedelmes hitelek esetén a kívánt hatást, ráadásul a párbeszédet sem segítené elő a bank és ügyfél között, hiszen lehetőséget kínál a tárgyalás elkerülésére. Azok az ügyfelek, akik egy bizonyos késedelmen felül vannak, ma is megpróbálnak eltűnni a bankok szeme elől, ezt erősítené a magáncsőd is. Persze a részletek és a végleges szabályozás sok mindent tisztázhat - tette hozzá Szarka Zsolt, az FHB Jelzálogbank ügyvezető igazgatója.

Címkék: