3 bankot, 2 biztosítót perel a PSZÁF

Magyar Nemzet2012. április 19. 18:30

A Magyar Nemzet csütörtöki cikke szerint újabb közérdekű perek indítására készül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A lap úgy tudja, hogy a PSZÁF három bank, két biztosító és egy pénzügyi szolgáltató ellen indítana eljárást, az információt Binder István szóvivő megerősítette.

A cégeknél a szóvivő tájékoztatása szerint az a gyanú merült fel, hogy jogellenes általános szerződési feltételeket használnak, vagy a megállapodásaikban olyan kikötéseket szerepeltetnek, amely sértenek különféle jogszabályokat, például a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tiltó rendelkezéseket.

A pénzügyi felügyelet eddig a pénzügyi piac tíz szereplőjének szerződési feltételeit támadta meg a bíróság előtt. Ezek közül a felügyelet pert nyert az Intrum Justitia Zrt.-vel szemben, akik a késlekedő ügyfeleket rendőrségi feljelentéssel és büntetőeljárás kilátásba helyezésével próbálták meg fizetésre bírni.

A New Chance Pénzügyi Szolgáltató elleni eljárásban is a hatóság javára döntött a bíróság, itt tucatnyi szerződési feltétel bizonyult törvénytelennek, többek közt például az is, ami szerint a hitelmegállapodás aláírásával a hitelfelvevő lemond a szerződés megtámadásának jogáról. Emellett az Általános Hitel és Finanszírozási Zrt. ügyében a másodfokú eljárásban a felügyelet érvelését részben elfogadó ítélet született.

Bankkártyákkal kapcsolatos kifogásokkal fogott perbe a felügyelet két bankot is, a CIB-et és az AXA-t. Előbbi esetben a PSZÁF nyerte a pert, utóbbinál az AXA-nak adtak igazat. Nem született még ítélet a Zee Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt., a Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt., a Pesti Hitel Zrt., a Quality Financial Magyarország Zrt. és az Argenta Credit Zrt. ügyében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A PSZÁF a közérdekű eljárásokat a fogyasztók nevében és helyett indítja meg azért, hogy a bíróság valamennyi érintett ügyfélre nézve állapítsa meg a kifogásolt feltétel érvénytelenségét, és tiltsa el a szolgáltatót a módszer további alkalmazásától. Ha a felügyelet nyeri a pert, saját esetében az állampolgárnak csak annyit kell bizonyítania, hogy mekkora kára keletkezett a jogsértő magatartás miatt.

 

Címkék:
axa biztosító,