Egyre nehezebben tudnak hitelezni a bankok

Pénzcentrum2012. március 1. 13:32

2008 ősze óta nem romlott ilyen mértékben a bankok hitelezési képessége - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank ma közzétett hitelezési felmérése. 2012 első felében a lakáshitelek és a rövid lejáratú vállalati hitelek iránti kereslet is emelkedhet, a bankok azonban a hitelezési feltételek további szigorítását tervezik.

Lakossági hitelezés

Érdemben szigorodtak a háztartási hitelek nem árjellegű feltételei, a hitel-fedezet mutató és a jövedelmi követelmények - állapítja meg a tanulmány, hozzátéve: 2011 negyedik negyedévében a jelzáloghitelek kamatai is emelkedtek. A bankok inkább a prémium szegmensre koncentrálnak, de bizonytalan még, hogy ez csak a végtörlesztési átmeneti hatása-e. A bankok válaszai alapján azonban 2012 első felében is folytatódik a szigorítás a jövedelemarányos törlesztőrészletben és a minimális megkövetelt hitelképességi szintben.


A gépjármű-finanszírozásban a szigorító bankok és lízingcégek közül többen beszüntették az euróalapú finanszírozást, mely 2011-ben még 15-20%-a volt az új finanszírozásnak. A lakáscélú hitelek iránti keresletében visszaesést, a fogyasztási hiteleknél stagnálást tapsztaltak a bankok, 2012 első felében azonban nőhet a lakáshitelek iránti kereslet, a fogyasztási hiteleknél azonban várhatóan csökkenni fog. (A vétörlesztés miatti hitelkiváltást nem tekintették a bankok új kihelyezésnek.)

 


Vállalati hitelezés

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vállalati hitelezésben is szigorodtak a feltételek, és a bankok jelentős része még a lakosságinál is nagyobb mértékben itt is további szigorítást tervez. A bankok hitelezési hajlandósága helyett egyre inkább a gyengülő hitelezési képesség kerül előtérbe. Ennek legfontosabb oka a finanszírozási helyzet romlása, a külföldi források kivonása és a devizaforrások magas ára. A hitelezési képesség romlását a bankok ekkora hányada utoljára a 2008. szeptemberi válság kitörésekor jelezte - állapítja meg a felmérés. A jelenség azonban nem országspecifikus: Európában is 1-2 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány.


A vállalati hitelezés leginkább a nagy- és középvállalatok körében szigorodott, de a kis- és mikrovállalatok esetében is történtek szigorítások. Az egyes hitelfeltételek között leginkább az adós szerződéses kötelezettségvállalásának, a fedezeti követelményeknek, ill. a minimálisan megkövetelt hitelképességi szintnek a szigorítása figyelhető meg. Pedig a rövid lejáratú vállalati hitelek iránti kereslet nőtt, hasonlóan a korábbi negyedévekhez. Ez azzal magyarázható, hogy 2011 első felében elsősorban az exportáló szektorok teljesítménye növelte a rövid források iránti keresletet, másrészt a hitelkínálat a kereskedelmi hiteleknél is beszűkült, ami keresletet generál a rövid banki hitelek iránt. Ezenkívül a banki kínálati korlátok miatt is kénytelenek lehetnek az ügyfelek más bankokhoz fordulni. A hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet azonban továbbra sem élénkül, a beruházási hitelek iránti keresletben pedig további csökkenés várható.

 

Címkék: