Az autósoknak is segítene a lízingszövetség

Világgazdaság2012. február 10. 17:02

Saját adósmentő csomag kidolgozást tervezi a Magyar Lízingszövetség a gépjárműhiteleseknek - ismerteti a pénteki Világgazdaság. Kérdés, hogy a kedvezmény után kell-e adózni?

Lévai Gábor, a szervezet főtitkára elmondta, hogy a fizetési terheket csökkentő megoldások kidolgozását tervezik azoknak a gépjármű-lízingelőknek, akik fizetőképességük határán vannak. Ismertetése szerint a lízingcégek jelenleg is kínálnak fizetéskönnyítő megoldásokat olyan ügyfeleiknek, akik nem tudják fizetni a lízingdíjat. A szervezet most összegyűjtötte, hogy a tagcégek milyen megoldásokat ajánlanak, és azok közül választják majd ki a legjobbakat, amelyeket egységesen kínálni szeretnének minden ügyfelüknek.

A szövetség leendő adósmentő tervének legkritikusabb pontja, hogy ha egy finanszírozó cég elengedi a tartozás egy részét, akkor az ügyfélnek az után törvény szerint személyi jövedelemadót és ajándékozási illetéket kell fizetnie. A szervezet azt szeretné elérni, hogy az általuk adott fizetési kedvezmény adó- és illetékmentes legyen vagy kedvezmény járjon utána.

Azt, hogy a tét komoly, jelzi a lízingpiac helyzete is, amelyről csütörtökön számolt be a szövetség. A gépjármű-finanszírozásban az új kihelyezések értéke 7 százalékkal csökkent a 2010-es évhez képest, a szerződések száma ugyanakkor 15 százalékkal esett vissza. Az új szerződéseknek a négyötöde euró alapú, a meglévőknek azonban még így is a háromnegyede svájci frankos. Ez utóbbi oka, hogy mivel drasztikusan visszaesett az új szerződések száma, nagyon lassan "ürül ki" a portfolióból a svájci frank állomány.

 

Címkék: