Kis gyengüléssel kezdte a hetet a forint

Pénzcentrum2012. február 6. 09:10

A forint minimális gyengülést mutatott eddig az euróval szemben: a péntek esti 291-hez képest ma reggelre csak átmenetileg emelkedett 292 fölé a jegyzés, háromnegyed 9-kor 291,5 körül jár a kereskedés a bankközi piacon.


A hetek óta tartó ígérgetések ellenére még mindig nem született meg a megállapodás Görögországban a kormány és a magánbefektetők képviselői között az adósságátrendezés részleteiről, közben pedig a Nemzetközi Valutaalap rontotta a Kínára vonatkozó GDP-növekedési előrejelzést. Ezek a tényezők mérsékelt hangulatromlást okoztak ma reggelre a nemzetközi pénz-és tőkepiacokon, amely kis forintgyengüléssel párosult. 

A Görögország sorsával kapcsolatos bizonytalanság az egyébként kifejezetten kedvező nemzetközi pénz- és tőkepiaci környezetet időről-időre kissé elrontja, de nagy hangulati fordulatot eddig nem okozott amellett is, hogy a március 20-i görög kötvénylejárat törlesztése egyelőre bizonytalan. Holnap a görög szakszervezetek 24 órás sztrájkot tartanak. A bizonytalanság a két héttel ezelőttihez hasonlóan azt okozta, hogy a lefelé réssel nyitott az euró/dollár árfolyam és a péntek esti 1,3160-as záráshoz képest a kereskedés 1,3060-ig hullott. Az euró gyengélkedése mellett is távolodott az 1,20-as árfolyamküszöbtől az euró/frank árfolyamkereszt azt követően, hogy péntek este a kormány is megerősítette: támogatják a jegybank árfolyamküszöb megvédéssel kapcsolatos elkötelezettségét.

 

Címkék: