Árfolyamgát: a bankok a kormányra várnak

Pénzcentrum2012. január 25. 10:31

A kormány és a Bankszövetség december 15-ei megállapodásának értelmében január 31-éig kell benyújtania a kormánynak az új, kedvezményes árfolyamrögzítésről szóló törvénymódosítási javaslatát. A Napi Gazdaság azt írja, a korábban tervezett április elsejei induláshoz február végéig kell megszületniük a részletes jogszabályoknak.

Jelentős informatikai feladatot ró a hitelintézetekre a új, kedvezményes árfolyamgát bevezetése, bár ez a korábbi árfolyamgát megoldás továbbfejlesztése lesz majd - hívták fel ez utóbbira a figyelmet az UniCreditnél. A bankok számára gondot jelent, hogy addig nem tudják elkészíteni az új árfolyamgát informatikai rendszereit, amíg a részletszabály meg nem születik.

Ez utóbbira vonatkozó javaslatait a kormánynak a megállapodás értelmében január 31-éig kell benyújtania, csakhogy a tavaly december 15-ei megállapodás óta az is kiderült, a közszféra dolgozóit nem végtörlesztési támogatással vagy kölcsönnel, hanem az új árfolyamgát kamattámogatásával segítik. Utóbbi részleteit a közeljövőben kell kidolgozniuk a jogalkotóknak.

A bankok és a kormány szeretnék elkerülni a kapkodást, így jó esély van arra, hogy egyetlen jogszabálycsomag dönt az árfolyamgát és a hozzá kapcsolódó, közszolgáknak járó kamattámogatás részleteiről. A Napi által megkérdezett hitelintézetek úgy látják, legalább 4-5 hétre szükségük lesz a részletek megismerése után ahhoz, hogy elkészítsék saját árfolyamgátas megoldásaikat, és felkészítsék a munkatársakat a várható rohamra. Az április elsejei indulás ezért akkor lehetséges, ha február végére megszületnek a szükséges jogszabályok.

 

Címkék: