Még tárgyal a közszolgák végtörlesztéséről a kormány

Pénzcentrum2012. január 18. 09:02

"A kormány ezen a héten három ülést tart, így még a héten meg tudnak születni a szükséges döntések, amelyekről tájékoztatni fogjuk a devizahiteles közalkalmazottakat" - közölte az Index közszférában tervezett végtörlesztés-támogatással kapcsolatos kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Hétfőn egy, a birtokába került kormányhatározat-tervezetre hivatkozva laptárunk azt írta, a közszférában dolgozók gyermekszámtól függően 2 százalékpontos kamattámogatást kaphatnak, ha devizahitelüket január végéig forinthitelellel szeretnék törleszteni.

A kormány feltehetőleg elkésett a rendelet elfogadásával, a hatályos szabályozás szerint ugyanis a végtörlesztéshez szükséges fedezetigénynek január 30-án meg kell jelennie az adósok számláján. A határidő lejártáig, vagyis a hónap végéig már két hét sincs - akkor sem lett volna, ha már hétfőn megszületik a kormánydöntés -, ami túlságosan kevés mintegy 53 ezer új, közszolgálati végtörlesztés lezárásához.

A kormányrendelet-tervezethez csatolt vezetői összefoglalóban az olvasható: "a kormány január 4-i ülésén tárgyalt a kérdésről, mely során a 2 százalékpontos kamattámogatást preferálta". Azóta azonban két hét telt el, így a hátralévő idő annak ellenére is kevés lehet, hogy az érintettek a hatáidőt betartva, december végéig jelezték a végtörlesztésre vonatkozó szándékukat. Erre egyébként Orbán Viktor is ösztönözte őket egy, a közszféra minden dolgozójának elküldött levélben.

A törlesztések másik akadálya, hogy alig maradt olyan bank vagy takarékszövetkezet, amelyik forinthitelt adna a devizahitelek lezárásához. Az OTP-nél például január 17-től már csak azok jelentkezhetnek be, akik egy évnél nem régebbi ingatlan-értékbecslést tudnak bemutatni. Vagyis hiába lenne a kamattámogatás, szinte már nincs hitel, amihez igénybe vehetnék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: