Az év első bankbotránya! Titkok szivárogtak ki Magyarországon

Pénzcentrum2012. január 4. 11:06

Sajtóértesülések szerint banktitoknak számító információk szivárogtak ki az egyik hazai nagybanktól.

"Képzeld, a színész RP végtörlesztése problémás és hozzám került.:))) Most bosszút állok a Beugróért! — Így mennek a dolgok, ha az ember fiúja egy hazai nagybanknál vezető jogtanácsos!"

A fenti mondatokat tegnap tette közzé blogján egy fiatal nő - értesült a Bors. A szövegkörnyezetből kiderül, hogy az RP monogram Magyarország egyik legismertebb színészét, Rudolf Pétert jelenti.

 


A poszt alig néhány óráig volt fent, de ez is elég volt arra, hogy más bloggerek átvegyék az idézett részt. A banknál - amelynek nevét nem hozta nyilvánosságra a lap - elmondták: haladéktalanul vizsgálatot indítanak, és az eredménytől függően hozzák meg a szükséges intézkedéseket.

Már ezzel is banktitkot sértettek.

Milyen adatainkat tarthatja a hitelintézet nyilván?

Az ügyfélkapcsolat létrejöttéhez meg kell adni a személyazonosító és lakcím adatokat, melyek a következők: név, leánykori név, anyja neve, születési hely, idő, állampolgárság, lakcím, postacím, személyi igazolvány, vagy útlevél száma, vagy egyéb, a személyazonosság igazolására a törvény szerint alkalmas igazolvány száma. Nem jogosult a hitelintézet az igazolványok fénymásolatának kezelésére - áll az adatvédelmi biztos honlapjának tájékoztatójában.

Mit értünk banktitok alatt?

Banktitok minden olyan, az egyes ügyfelekről a pénzügyi intézmény rendelkezésére álló tény, információ, megoldás vagy adat, amely ügyfél személyére, adataira, vagyoni helyzetére, üzleti tevékenységére, gazdálkodására, tulajdonosi, üzleti kapcsolataira, valamint a pénzügyi intézmény által vezetett számlájának egyenlegére, forgalmára, továbbá a pénzügyi intézménnyel kötött szerződéseire vonatkozik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A törvény banktitokra vonatkozó rendelkezései szempontjából a pénzügyi intézmény ügyfelének kell tekinteni mindenkit, aki a pénzügyi intézménytől pénzügyi szolgáltatást vesz igénybe.

Ki ismerheti meg a banktitkot?

Banktitok csak akkor adható ki harmadik személynek, ha az érintett, vagy törvény felhatalmazza a hitelintézetet. E törvény a banktitok megtartásának kötelezettsége alól felmentést ad például a feladatkörében eljáró Országos Betét­biztosítási Alap, a központi költségvetési pénzeszközök felhasználásának szabály­szerűségét és célszerűségét ellenőrző Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a hagyatéki ügyben eljáró közjegyző a folyamatban lévő büntetőeljárás keretében eljáró, valamint a feljelentés kiegészítését végző nyomozó hatóság, ügyészség, vagy a büntető-, valamint hagyatékkal kapcsolatos polgári ügyben eljáró bíróság írásbeli kérelmére.

Nem sérti a banktitok védelmét az sem, ha a pénzügyi intézmény érdeke az ügyféllel szemben fennálló követelése eladásához vagy lejárt követelése érvényesítéséhez az adatok továbbítását szükségessé teszi.

Mit tehetünk, ha úgy véljük, jogainkat megsértették?

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rendelkezései alapján az, akinek a személyes adatai védelméhez fűződő alkotmányos jogát megsértették, vagy annak veszélye fennáll, a sérelem kivizsgálása, megszüntetése érdekében az adatvédelmi biztoshoz fordulhat. Jogai érvényesítése céljából az érintett bírósághoz is fordulhat; amennyiben az ügyben bírósági eljárás van folyamatban az adatvédelmi biztos nem járhat el. Bárki az adatvédelmi biztoshoz fordulhat, ha a fent említett két alkotmányos jogát megsértették, vagy a sérelem veszélye fennáll.


Címkék: