7 százalékra nő az alapkamat

Pénzcentrum2011. december 20. 15:03

December 21-től 7 százalékra nő az alapkamat a jelenlegi 6,5 százalékról. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a kamatemelés gátolja Magyarország egészséges gazdasági növekedését.

Egy hónapon belül másodszor emelte a Magyar Nemzeti Bank az alapkamatot. November 29-én és ma is 0,5-0,5 százalékpontos növelésről határozott a jegybanktanács. December 21-től 7 százalékos alapkamattal kell számolni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a kamatemelés gátolja Magyarország egészséges gazdasági növekedését, és szembe megy az Európai Unió országaiban zajló folyamatokkal. Az Európai Központi Bank mellett az uniós államok központi bankjai is kamatot csökkentenek, ezzel is elősegítve hazájuk gazdasági növekedését.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a jegybanki kamatemelés elsősorban a hazai kis- és közepes vállalkozásokat érinti hátrányosan, növelve azok versenyhátrányát, és akadályozva őket a saját- és a GDP-növekedés előmozdításában.

A magasabb kamat tovább drágíthatja azb egyébként sem olcsó forinthiteleket. Ez azt jelentheti, hogy még az állam által biztosított kamattámogatás mellett is drágább lesz hitelhez jutni, mint a nyáron.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nézd meg az erről szóló korábbi cikkünket, amely az előző kamatemelés után írodott: Erre elég a kamattámogatás - bárcsak nyáron vettünk volna fel hitelt


Címkék: