12,5 milliót kaphatnak adómentesen a devizaadósok

Pénzcentrum2011. december 2. 09:03

Az adótörvények alapján nem 7,5 millió, hanem akár 12,5 millió forintig támogathatják adómentesen alkalmazottaik végtörlesztését a munkáltatók - írja a Népszabadság. A kormány és a Bankszövetség közötti tárgyalások a jövő héten folytatódhatnak.

Már a zárószavazás előtt két héttel benyújtotta a parlament költségvetési bizottsága azt a javaslatot, melynek értelmében 7,5 millió forintos adómentes támogatás adható a végtörlesztő alkalmazottaknak a bank számára történő folyósítással. A lap úgy tudja, nem a bizottság, hanem a pénzügyi kormányzat készítette elő az indítványt, melyet a Bankszövetségnél sem vettek észre, mivel több módosító javaslat közé elbújtatva jelent meg.

A napilap úgy tudja, azért lett 7,5 millió forintban az adómentesen adható támogatás határa, mert a kormány szerint ennyi az átlagos hitel összege. A kormánynál úgy vélték, ezzel a javaslattal sem haladja meg a 15-20 százalékot a végtörlesztést igénylők aránya. Felhívták ugyanakkor a lap figyelmét, hogy a hatályos szja-törvény első számú melléklete enélkül is lehetőséget ad lakáscélú vissza nem térítendő támogatás nyújtására 5 millió forintig, vagyis összesen 12,5 millió forintnyi adómentes támogatás adható végtörlesztésre.

Ez szerintük úgy is értékelhető, hogy a kormány beavatkozása nem is olyan brutális, mint a Bankszövetség lefesti, hisz eddig is volt lehetőség hasonlóra. Adószakértői vélemény szerint a 7,5 milliós és az 5 milliós adómentes támogatás együttesen is igénybe vehető. A nyújtott támogatás efölé is nőhet, de a 12,5 millió forint fölötti rész már nem adómentes.

 

Címkék: