Nem fizet az állam: ámítás a körbetartozások elleni harc

Pénzcentrum2011. november 17. 10:03

Több állami intézmény is fizetéshalasztást kér a beszállítóktól, és csak jövőre akarja teljesíteni a kötelezettségeit - értesült az origo. A kormány célja ezzel, hogy biztonságba helyezze az idei költségvetést, ám ezzel közben a 2012-es büdzsét terheli meg.

Sajnáljuk, nem fizetünk év végéig, szíves megértését kérjük - ilyen tartalmú levelet küldött ki több állami intézmény, központi költségvetési szerv, kórház és állami cég a beszállítóinak. Ilyen levelet kapott a Budapesti Rendőrfőkapitányság partnere, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat beszállítója. A kormány ezzel elhalasztja a 2011-re tervezett kifizetéseket, hogy megóvja az idei költségvetést, ám nehezebb helyzetbe hozza a 2012-es büdzsét.

A portál megkereste a két említett intézet hatáskörébe tartozó Belügyminisztériumot, ahol úgy fogalmaztak, hogy "a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó költségvetési forrásokat felhasználó szervezetek a rendelkezésre álló forrásokat feladatcentrikusan, ütemezve és szabályszerűen használják fel. A hivatkozott levelekben az intézmények arról biztosítják szerződéses partnereiket, hogy a szerződéseikben vállalt kötelezettségeiknek eleget tesznek. A közüzemi számlákat határidőre kifizetik".

A portál azt is felidézi, hogy a beszállítók kifizetésének elhalasztása nem újdonság, tavaly év végén és idén év közben is élt vele a kormányzat. Ez viszont ellentétes a Fidesz korábbi ígéreteivel.

 

Címkék:
rendőrfőkapitányság,