Erősödik a forint a nagy bejelentés hírére

Pénzcentrum2011. november 17. 16:29

Csütörtök délután 16 órára 307,7-es szintre erősödött a forint árfolyama az euróhoz képest a nemzetközi devizapiacon. A háttérben az állhat, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, új együttműködésről kezd tárgyalásokat a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

"Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdjük a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről." - jelentette be csütörtök délután a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hírre azonnal reagált a forint is: reggel még 315 forintnál volt az euró árfolyama, délután a 312-es szint körül tartott. A bejelentés után 308 forint alá süllyedt az árfolyam - ez több mint 1 százalékos erősödést jelent. A svájci frank árfolyama napközben még 254 forint körül volt, a bejelentés után 248,5 forint környékére ugrott az árfolyam.

Arra a jelzésre, hogy az IMF nem kapott kérést a magyar hatóságoktól egy IMF-programról szóló hitelprogramról szóló tárgyalás elindítására, elbizonytalanodott a piac (ellentétes tartalmú a kormány közleményének jelzésével). Ennek nyomán a forint 1százalékkal 306-ról 309-ig visszagyengült az euróval szemben.

 

 

Címkék: