262 milliárdnyi hitel végtörlesztéséhez kértek eurót az MNB-től

Pénzcentrum2011. november 14. 10:13

A Magyar Nemzeti Bank az október 3-án elindított, heti gyakoriságú, végtörlesztési programhoz kapcsolódó euróeladási tenderein összesen 890 millió eurónyi (262 milliárd forint) ajánlatot fogadott el, és ebből a hónap végéig, a végtörlesztések megvalósulásával párhuzamosan 235 millió euro (69 milliárd forint) került ténylegesen kifizetésre - derül ki a Magyar Nemzeti Bank ma reggel közzétett statisztikai mérlegéből. A 235 millió eurónyi, ténylegesen kifizetett összeg önmagában csökkentette a külföldiekkel szembeni követelések állományát és szűkítette a bankrendszer likviditását.

A 890 millió eurónyi benyújtott banki ajánlat a végtörlesztés iránti intenzív érdeklődésre vall a devizahitelesek körében (az 5300 milliárd forintnyi devizaalapú jelzáloghitel kb. 5%-át már október végéig szerették volna végtörleszteni az emberek, igaz a jegybanki eurókifizetés még csak 69 milliárd forintnyi volt). Az intenzív végtörlesztési igény pénzügyi stabilitási szempontból kedvezőtlen és azt vetíti előre, hogy komoly veszteségeket lesznek kénytelenek elszenvedni a bankok a piaci árfolyam és a kedvezményes végtörlesztési árfolyam közötti különbségből adódóan. Ez a különbség októberben mintegy 25-30%-os volt, de mostanra a forint gyengülése miatt már 40% körülre tágult (a svájci frank esetén).

Az MNB múlt héten tette közzé a nemzetközi tartalékok októberi jelentős, 2 milliárd eurós csökkenéséről szóló statisztikáját, amely kapcsán a Portfolio.hu-nak annyit jelzett, hogy abban az 1 milliárd eurós devizakötvény lejárat mellett csak kisebb hatása volt a végtörlesztéshez kapcsolódó banki eurókifizetéseknek (235 millió euró). Mintegy 700 millió eurónyi tartalékcsökkenés okáról egyelőre nem lehet tudni, ez akár a forint melletti csendes intervencióval is összefügghet.

 

Címkék: