Nem tudsz végtörleszteni? Most ingyen forintosíthatsz

Pénzcentrum2011. november 9. 11:09

A végtörlesztésen túl újabb lehetőséget kaptak a devizahitelesek, hogy tartozásukat forintosítsák. Az átláthatóbb jelzáloghitel árazást megteremteni kívánó, napokban elfogadott törvényjavaslat értelmében május 31-ig mindazon adósok ingyenesen átválthatják hitelüket forint alapúra, akiknek hitele jelenleg nem átlátható árazású. Utána jártunk, megéri-e így forintosítani tartozásunkat.

Az elfogadott törvényjavaslat értelmében az átlátható árazás feltételei a referenciarátához való kötés vagy a hosszú, minimum 3 éves kamatperiódus. Ezeknek a feltételeknek túlnyomórészt nem felelnek meg a válság előtt nyújtott jelzáloghitelek. A kamatperiódusok rendszerint rövidebbek voltak és a referencia rátához való kötés sem volt jellemző a lakossági hitelezésben.

A hétfőn elfogadott törvényjavaslatot és annak módosításait tüzetesen átbogarászva kiderül, hogy minden, a fentieknek meg nem felelő deviza és forinthitel szerződés esetén lehetőség van május 31-ig a szerződés ingyenes módosítására vagy újrakötésre. Forinthiteleket csak forinthitelre, euróhitelt euró- és forinthitelre, frankhiteleket frank, euró- és forinthitelekre lehet cserélni költségmentesen. Az új szerződésnek már meg kell felelnie a megfogalmazott átláthatósági kritériumoknak.

Megéri forinthitelre váltani?

Hiába ingyenes a szerződés módosítás vagy újrakötés, a devizahitelek forintosításával azonnal realizáljuk az árfolyamveszteséget és ráadásul a kamatok nagyban felfelé módosulhatnak. Ezzel jelentősen emelkedhet a havi törlesztőrészlet is. Frankról euróra váltásnak sincs túl sok értelme, hiszen az euróhitelek kamatköltsége még mindig magasabb. Így egyedüli lehetőségként a deviza tartása és az új átláthatóbb árazási politikának megfelelő szerződés kötése marad, melynek törlesztőrészletben érzékelhető hozadéka elenyésző lehet., ugyanakkor a hitel kamatozása a devizahitelesek számára sokkal átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá válhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: