30 százalékban maximalizálják a hitelek díjait

Pénzcentrum2011. november 5. 15:01

30 százalékban maximalizálják a hitelek THM-jeit minden nem pénzügyi szereplő esetén, a bankok kaptak némi kibúvót a törvény alól.  A jelzálog hitelezés is nagyban átalakulhat, átláthatóbb árazás jöhet.

A gazdasági és informatikai bizottság javaslata korlátot állít a kölcsönök után felszámítható kamatok meghatározása és költségek felszámítása során. A bizottsági indítvány kimondja, hogy a magánszemélyek egymás közötti ügyeleteiben alkalmazott kamat, valamint a pénzügyi intézmények hiteleinél a fogyasztó által fizetendő kamatot és egyéb költségeket is tartalmazó teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a törvénymódosításban meghatározott értéket.

Magánszemélyek esetén minden ügyletet ideértve a jegybanki alapkamat plusz 24 százalékpont lehet az ügyleti díj. Ez most 30 százalékot jelent. Ez a szabály vonatkozna a pénzügyi intézményekre is néhány kivétellel, mit például a hitelkártya.

További változások lehetnek a jelzáloghitelezésben, hiszen a bankok által ügyfélszerzésre és ámításra használt korlátozott időtartamra történő kedvezményes kamat nyújtás is megszűnik. Az indítvány szerint továbbá jelzáloghitel-szerződés esetén a pénzügyi intézmény a fogyasztó szerződésszerű teljesítése esetén nem számíthat fel a kamaton felül rendszeresen fizetendő kamat jellegű díjat vagy költséget.

Az indítvány szerint a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor a pénzügyi intézménynek - ha jogszabály másként nem rendelkezik - a kamat változását az alábbi módszerek egyikével kell meghatároznia: vagy referencia-kamatlábhoz kell kötnie, vagy a kamat mértékét a kölcsönszerződésben meghatározott legalább 3 éves, 5 éves vagy 10 éves kamatperiódusok alatt rögzítenie kell.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: