Gyengülhet a frank? A svájci jegybankelnök ezt reméli

Pénzcentrum2011. október 25. 11:12

A jelenlegi 1,23-as euróval szembeni árfolyam mellett is túlértékelt a svájci frank - számolt be a lengyel Rzeczpospolita napilap a svájci jegybankelnök nyilatkozatáról. Philipp Hildebrand szavai szerint a svájci jegybank arra számít, hogy a frank fokozatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Az intézmény vezetője jelezte, hogy folyamatosan figyelik az árfolyam dinamikáját és ha a gazdasági kilátások, vagy a deflációs veszély szükségessé tenné (jelenleg "egyáltalán nincs" inflációs kockázat szavai szerint), akkor készek megtenni a további lépéseket. Ezzel feltehetően további frankgyengítő lépésekre utalt Hildebrand.

A svájci monetáris hatóság vezetője emlékeztetett arra, hogy sok múlik a külső gazdasági környezeten, az európai, egyesült államokbeli és a feltörekvő piaci gazdasági folyamatokon.

A svájci jegybankelnök nyilatkozatát már tegnap este közölte a Dow Jones, míg a Reuters csak ma reggel és utóbbira a frank az euróval szemben 1,2240-ről hirtelen 1,2270-ig gyengült, de összességében továbbra is erősebb, mint az elmúlt két hétre jellemző 1,23-1,24 körüli tartomány. Az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöböt szeptember 6-án jelentette be a svájci jegybank.

Címkék:
dow jones árfolyam,