Kevesen fizetnének fix árfolyamon: 3100 kérelmező

Világgazdaság2011. október 24. 09:04

Az augusztus közepe óta elérhető árfolyamrögzítési lehetőséggel kevesen éltek eddig. A félidőben még csak a devizahitelesek három ezreléke kérvényezte, hogy fix árfolyamon törleszthesse 2014-ig tartozását - írja a Világgazdaság.

Nagyon mérsékelt az adósok érdeklődése a devizahitelek törlesztőrészleteinek fix árfolyamon történő átváltása iránt - derül ki a nagyobb hazai bankok Világgazdaságnak adott nyilatkozataiból. A húsz hétig nyitva álló lehetőség első felében az érintettek alig több mint 3 ezreléke kérelmezte az árfolyamrögzítést. A devizaalapú jelzáloghitellel tartozó magánszemélyek augusztus 12-től az év végéig 99 munkanapon igényelhetik hiteleik törlesztőrészletének fix árfolyamon történő átváltását.

Ennek az időszaknak a múlt hét csütörtökig terjedő első felében kilenc jelentős banknál kevesebb mint 3100-an kérték az árfolyamrögzítést. Ez a csaknem 950 ezer érintettnek kevesebb, mint 3,3 ezreléke. Mivel a kilenc bank lefedi a magyar bankrendszer csaknem egészét, és erősen lanyhuló érdeklődéről számoltak be, ezért az árfolyamrögzítést kérők száma várhatóan 9000 fő alatt marad, és az érintettek egy százalékát sem teszi majd ki.

A legtöbb igénylésről az MKB Bank számolt be lapunknak. A hitelintézet munkatársai több mint 5000 ügyféllel tárgyaltak, ám közülük csak mintegy ezren kérelmezték az árfolyamrögzítést, és az igénylők mintegy 30 százalékával kötöttek szerződést. A bank szerint az érdeklődők száma - leszámítva az első egy-két hetet, amikor intenzív érdeklődés volt tapasztalható - viszonylag egyenletesen alakul.

A második legnagyobb érdeklődést az Erste Banknál regisztrálták. A hitelintézet mintegy 450 jóváhagyott kérelmet tart nyilván és körülbelül 200 árfolyamgátas szerződést kötött. Tapasztalataik szerint az érdeklődés korábban is meglehetősen csekély volt, a végtörlesztés bevezetése óta azonban még tovább csökkent. A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetősége miatt az ügyfelek kivárását tapasztalják, és az év utolsó heteire sem várják az érdeklődés fokozódását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: