A Fundamenta sem ad már hitelt

Pénzcentrum2011. október 21. 09:02

Felfüggeszti a lakáshitelek kiváltását célzó áthidaló kölcsönigények befogadását a Fundamenta - közölte csütörtökön a társaság. A cég eddig a nála megtakarítással rendelkezőknek nyújtott ilyen hitelt, úgy tűnik azonban, elérte kapacitásbeli korlátait. Az eddigi hitelkiváltó igényléseknek köszönhetően idei lakáshitel-kihelyezése a korábban tervezett 30-32 milliárd helyett így is 40-45 milliárd forint lesz.

Fundamenta-Lakáskassza közleménye szerint elsődleges tevékenységük a lakás-előtakarékossági betétek gyűjtése, valamint ehhez kapcsolódóan lakáskölcsönök nyújtása. A lakás-takarékpénztár biztonságos, prudens, a PSZÁF által elvárt, a törvényi feltételeket betartó működésének alapvető feltétele, hogy a megtakarítások gyűjtése, valamint a hitelezési tevékenység együtt mozogjon. A Fundamenta eddig részt vállalat ügyfelei végtörlesztési szándékának realizálásban (ehhez forinthitel-igényeket fogadott be), és a hitelintézetek közül elsők között tettük közzé a rögzített árfolyamon való végtörlesztés esetén alkalmazott feltételeit.

A Fundamenta előzetes tervei szerint hitelkihelyezése a tavalyi 12 milliárd forintról ennek közel 250%-ára, 30-32 milliárd forintra nőtt volna, ehelyett azonban a végtörlesztésnek köszönhetően a tavalyi érték 350%-ára, 40-45 milliárd forintra nő a kihelyezés. Így ebben az évben a Fundamenta a lakáshitelezés területén az első kilenc hónapban az összes többi bank hitelezés-növekedési dinamikáját felülmúlva a tavalyi 4%-ról 15% fölé növelte részesedését.

"Annak érdekében, hogy elsődleges feladatainkat a törvényileg elvárt és ügyfeleink által megszokott színvonalon, prudens módon tudjuk teljesíteni, és a vállalat mind rövid, mind pedig hosszú távon elérje kitűzött céljait, erőforrásainkat mostantól ezen alaptevékenységekre kívánjuk összpontosítani. Ennek érdekében a lakáshitel kiváltásra igényelhető áthidaló kölcsönigények befogadását 2011. október 19-i hatállyal - a már folyamatban lévő értékbecsléssel rendelkező ügyfelek kivételével - visszavonásig felfüggesztettük." - tartalmazza a Fundamenta közleménye, hozzátéve: "A lakáskölcsönök folyósítását korlátozás nélkül tovább folytatjuk, a fentiek kizárólag a lakáshitelek kiváltására igényelhető áthidaló és azonnali áthidaló kölcsönökre vonatkoznak."

Címkék: