Forinthitel végtörlesztéshez: jönnek a takarékok

Pénzcentrum2011. október 4. 12:32

Mintegy 600 milliárd forintos szabad forintforrás, az előírt 8 százaléknál több mint kétszer akkora átlagos tőkemegfelelés és az összes magyarországi bankfiók 40 százalékát kitevő kirendeltség-hálózat támogatja a takarékok idei lakossági forinthitelezés -bővítési terveit. Az üzleti célok megvalósítását segíti a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatos jogszabály is, a szektor ez által visszanyerhet valamennyit a devizahitelezés felfutásakor elvesztett piaci pozícióból. A takarékfiók-hálózatban 10-11 százalék közötti hiteldíjjal juthatnak forinthitelhez a végtörlesztésben gondolkodó ügyfelek.

A lakossági betétgyűjtésben hagyományosan erős pozícióval, 20 százalékos piaci résszel rendelkező takarékok közel sem töltenek be akkora szerepet a lakossági hitelezésben, mint amekkorát a meglévő fiókhálózat és a forintforrás lehetővé tenne. Ebben szerepet játszott az is, hogy a 2003-2008 között virágzó lakossági devizahitelezés idején piacot veszítettek, miután nem vettek részt az olcsó külföldi devizaforrással hajtott hitelezési versenyben. " A fix árfolyamú devizahitel-végtörlesztésről rendelkező jogszabály ismét keresetté teheti a forintalapú jelzáloghiteleket, ami segítheti a takarékokat abban, hogy visszanyerjék a korábban elvesztett ügyfelek egy részét" - mondta Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője. A végtörlesztés ugyanakkor nemcsak üzleti lehetőséget jelent a takarékszövetkezeti szektornak, egyes takarékoknál ugyanis veszteséget okozhat a meglévő lakossági deviza-lakáshitelek végtörlesztése. A probléma azonban a bankszektor átlagához mérten nem jelentős, ugyanis a mintegy 6000 milliárd forint értékű devizajelzálog-hitelállománynak csak mintegy 1,4 százaléka van az OTSZ tagszervezeteinél.

Az év végéig lehetséges végtörlesztés forintfinanszírozása az OTSZ és a takarékok stabil tőkepozíciója felett őrködő Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap (OTIVA) számítása szerint nem okoz tőkeproblémát a szektorban. Hitelképes, jó adóst egy takaréknak sem kell elutasítania azért, mert tőkehelyzete megakadályozza a hitelezésben.

A takarékok likviditása is megfelelő, 100 forint betétre mintegy 50-60 forintnyi hitel jut, ami alacsonyabb a bankszektor átlagánál. Erre alapozva a szövetkezeti hitelintézetek december végéig 10-11 százalékos hiteldíjjal versenyképes feltételű forinthitelt kínálnak a devizahitelüktől szabadulni igyekvő ügyfeleknek. A hitel árazása átlátható, a kamat ugyanis az irányadó bankközi kamatlábhoz, a hat hónapos BUBOR-hoz kötött, s ahhoz igazodva félévente változik. Az integráció központi bankjának számító Takarékbank által kifejlesztett hitelt nem kínálják teljesen egyforma feltételekkel a takarékok, miután az integrációhoz tartozó 108 hitelintézetnek van mozgástere az üzleti döntéseknél. Az integráció tagszervezetei felkészültek a már eddig is szép számmal jelentkező ügyfelek kiszolgálására.

 

Címkék: