Rosszabb a helyzet és csak az OTP segít

Világgazdaság2011. szeptember 23. 09:06

Miközben Magyarországon a politika minden eszközt bevetett a svájci frankban eladósodott hitelesek terheinek enyhítésére, addig a szomszédos Romániában egyedül az OTP Bank kínál könnyítést az ügyfeleinek. Pedig az ottani adósok helyzete még nehezebb, mint magyar sorstársaik - írja a Világgazdaság.

A lakosság és a vállalatok teljes hitelállománya 310 milliárd lejt tesz ki, ami a GDP 63%-ával egyenértékű. A hátralékkal rendelkező ügyfelek száma mára meghaladta a 700 ezret, azaz a banki ügyfelek 16,5%-a törlesztési gondokkal küzd. A központi bank adatai szerint június végén a lakossági hitelportfólió 13%-át svájci frank alapú kölcsönök képezték.
A frankhitel euróba történő átváltásakor közel 35%-kal kellene többet fizetni. 2007 nyarán ugyanis egy euróért 1,61 frankot kellett fizetni, az árfolyam jelenleg 1,2 körül mozog. Egy 2007-ben felvett, 100 ezer euró értékű frankhitelt most 135 ezer eurósra lehetne átváltani, ez pedig 35 ezer euró tiszta veszteséget jelentene.

A nagyobb összegű hitellé történő átváltást sok esetben ellehetetleníti, hogy a jelzálogként használt ingatlan értéke akár 50%-kal is esett az elmúlt évek alatt, hasonlóan az euróban kifejezett személyi jövedelemhez. A nehézségekhez közrejátszik még az is, hogy a bankok alacsonyabb eladósodási rátát fogadnak el refinanszírozáskor, mint korábban.

A lejbe történő átváltást nem ajánlják a szakemberek, ugyanis a hosszú futamidejű kölcsönöket előnyösebb euróban felvenni. "Hosszabb lejáratú hitelek, ingatlannal garantált fogyasztási hitelek, illetve ingatlanvásárlásra felvett hitelek esetében már jelentős a különbség a lej és valuta alapú ajánlatok között. Az eurós hitelek jelen pillanatban átlagosan néhány százalékkal olcsóbbak, mint a lejes hitelek, ezért sokan inkább euróban adósodnak el.

Mivel jelenleg a bankok nem számolnak fel előtörlesztési díjat a változó kamatlábú hitelek esetében, az ügyfelek megtehetik, hogy ha jelentősen megnő az euróhitelek kamata, a jövőben refinanszírozzák meglévő hitelüket egy másik, lejben felvett hitellel" - mondta korábban Kelemen Zoltán bankszakember.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Eddig egyedül az OTP Bank kínál könnyítést frankhitelesei számára - igaz, ügyfeleik meghatározó hányada az alpesi devizában adósodott el. A megszorult kliensek választhatják, hogy két évig csak a kamatot törlesztik, így a havi törlesztőrészletek jelentősen lecsökennek. Emellett hat hónapig egy százalékponttal a kamatlábat is visszahúzzák, hogy tehermentesítsék az ügyfeleiket. A dolog szépséghibája, hogy az időszak alatt a visszafizetésre váró tőkeegyenleg - amelyre a kamatot számolják - nem csökken, így a teljes törlesztési periódus alatt jelentősen megnövekszik a kifizetett kamat összege. De még így is megéri azoknak, akik nem bírnak a havi törlesztőrészletekkel.

Címkék: