Bajban a forinthitelesek is: rajtuk ki fog segíteni?

Pénzcentrum2011. szeptember 15. 09:05

Nagymértékben nő a forint alapú hitelek felvevői között is a nem fizető adósok aránya, így az árfolyamkockázaton túl jól látszik, hogy a megnehezült gazdasági körülmények is a jelen hitelválság okai közé sorolhatók - írja a Napi Gazdaság.

Az adósmentés ugyanakkor kizárólag a devizahitelesek gondjait orvosolná. Pedig az MNB statisztikái szerint június végére egy év alatt 8,5 százalékkal, 78 milliárd forintra nőtt a minimum 30 napos késedelembe esett forintalapú lakáshitel állomány. A devizahitelek esetében ez a növekedés 23,3 százalékos volt, azonban ne feledjük, hogy esetükben közrejátszott az árfolyamtényező is.

Sokat mondó adat, hogy az adott kölcsön teljes kinntlevőségére vetítve a piaci alapon felvett forint-lakáshitelek 9,7 százalékát már több mint 90 napja nem törlesztik, ugyanez a mutató a devizahitelek esetében csak 8,52 százalék volt június végén.

Tehát azok is pórul jártak, akik félve az árfolyamkockázattól annak idején inkább a drágább forinthitelt választották. Előrelátásuk "jutalma" - a napilap szerint -, hogy most nem segít rajtuk senki.

 

Címkék: