Újabb pofon a bankoknak: ez lehet a személyi kölcsönök veszte

Pénzcentrum2011. szeptember 12. 15:27

Orbán Viktor mai napirend előtti felszólalásából kiderült, hogy nagymértékben vissza szeretné szorítani a kormány az uzsorakamatok terjedését. Javaslata szerint a hitelek THM-jét 30 százalékban maximalizálnák, amivel a bankok is nagy bajba kerülhetnek. Az uzsorások viszont csak ügyfelekhez juthatnak, sokan szorulhatnak ki ugyanis a banki hitelek piacáról.

A jelzálogfedezet nélküli hitelek nagy részének teljes hiteldíj mutatója (THM) jóval 30 százalék fölött van. Ide sorolható termékek többek között a személyi kölcsönök, áruhitelek, hitelkártyák, folyószámlahitelek.

A THM
A THM megmutatja a hitel teljes költségét, minden díj figyelembe vételével, a szerződésnek megfelelő törlesztés esetén, mégpedig évesített formában.

A 30 százalékos korlát nehéz helyzetbe hozhatja a bankokat, hiszen a legtöbb fedezetlen hitel THM-je jóval 30 százalék fölött van. A magas értékeket többek között a hazai kamatkörnyezet, a piaci verseny alacsony mértéke és a magas kockázat is indokolja banki oldalról. Ezeknek a hatásoknak egy felső gátja lehet az a 30 százalék, melyet most kíván bevezetni a kormány.

Az alábbi táblázatban az aktuális személyi kölcsön ajánlatokat láthatjuk bankonként. Jól látszik, hogy a legolcsóbb fedezetlen hitel is közel 30 százalék közeli, vagy a fölötti THM-ekkel vehető fel a legtöbb magyar banknál.


Több lehetőség is nyitott a bankok előtt. Az egyik, hogy kiszállnak azon hitelek piacáról, melyek kockázatossága 30 százalék fölötti THM-eket indokolnak. A másik út a termékfejlesztés, számítási módok megváltoztatása, amellyel mesterségesen csökkenthető a hitelek költsége. Az évekkel ezelőtt hasonló helyzetben lévő Provident is ezt a lépést tette meg azzal, hogy bizonyos költségeket kivett a számítás menetéből.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kormány másik javaslata, a pozitív adóslista kötelező bevezetése viszont nagy harcot indíthat a jól fizető ügyfelek megszerzéséért. Egy ilyen lista lehetővé tenné a jól és pontosan fizető ügyfelek pozitívabb elbírálását és ez által hitelük költségeinek csökkentését. Más ügyfelek viszont kiszorulhatnak a banki hitelezés piacáról.

Emberek hitelpiacról való kiszorítása nem segíti az uzsorások elleni harcot. Azoknak a száma nőhet, akik nem kapnak hitelt a bankjuktól és uzsorásokhoz kényszerülnek. Épp ezért nem alkalmas egy a THM-eket maximalizáló eszköz az utcákon, nyomornegyedekben tevékenykedő óriási kamatokkal kölcsönöket kínálók megfékezésére. Erre más jogi lépések sokkal alkalmasabbak lehetnek.

 

Címkék: