Mentőcsomag Svájcból! Nem nőhet tovább a frank árfolyama

Pénzcentrum2011. szeptember 6. 10:29

A svájci jegybank ezentúl nem engedi a frank euróval szembeni árfolyamának erősödését az 1,20-as szint alá. A 10 órakor megjelent közleményre hatalmasat gyengült a frank.


Sokkoló bejelentés

A délelőtt 10 órakor megjelent közleményben a svájci jegybank hangsúlyozza, hogy a svájci frank jelenleg tapasztalt masszív felértékelődése jelentős veszélyt jelent a svájci gazdaság számára és felveti a deflációs kockázatokat.

"A svájci jegybank (SNB) ezért a frank jelentős és tartós gyengítésére fog törekedni. Azonnali hatállyal, továbbá már nem fogja tolerálni azt, hogy a frank euróval szembeni árfolyama az 1,20-as szint alá süllyedjen" - áll a közleményben.

A jegybank felkészült arra, hogy korlátlan mennyiségben vásároljon külföldi devizát.

A jegybank közleménye ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy az 1,20-as árfolyamszint is túl erős és az idő folyamán tovább kell gyengüljön a frank. "Ha a gazdasági kilátások és a deflációs kockázatok azt indokolják, akkor a jegybank további intézkedéseket fog megtenni" - olvasható a közleményben.

Mit jelent ez a magyar frankhiteleseknek?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A svájci jegybank 1,2-es EUR/CHF minimum árfolyamkorlátja mindenképpen jó hír a magyar frankhitelesek számára. A korábbi pletykákkal ellentétben ugyanis nem árfolyamrögzítésről van szó, vagyis nem veszett el a frankhitelesek reménye arra vonatkozóan, hogy akár ismét 200 forint alatt legyen a frank árfolyama. Amennyiben azonban az 1,2-es szint közelében marad az EUR/CHF árfolyam, az alábbi ábrán is látható módon 210 forint alá is csak 250 illetve ez alatti EUR/HUF árfolyam mellett menne a frank árfolyama.

Előző elemzésünk: ez vár a frankhitelesekre

 

Címkék: