Újra csúcsra tör a frank: retteghetnek a svájci döntéstől a hitelesek

Pénzcentrum2011. szeptember 5. 16:40

Egyértelműen borongós hangulatban kezdődött a hét a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, és a hangulatromlás a nap során egyre csak fokozódott az amerikai piacok zárva tartása mellett. A svájci frank ismét erőre kapott, közben pedig a forint látványosan gyengélkedik az euróval szemben. A kettő eredőjeként a frank/forint jegyzések péntek után ma is 250 fölé emelkedtek a bankközi piacon. A frank hetek óta tartó folyamatos erősödése egyre nagyobb nyomást helyez a svájci jegybankra, hogy újra lépjen az alpesi deviza szárnyalása ellen. Egyes gazdasági érdekcsoportok ismét a frank árfolyamának rögzítését javasolják. Erről a lehetőségről már mi is értekeztünk.

Abból indulok ki, hogy a svájci jegybank (SNB) nem fogja tétlenül nézni azt, amikor a frank euróval szembeni árfolyama ismét eléri az 1,10-es szintet - jelezte a SonntagsZeitung-nak nyilatkozva Gerold Bührer, az Economiesuisse lobbicsoport elnöke. Ezért azt akarjuk elérni ebben a rendkívüli válsághelyzetben árfolyamcélt állítson fel a jegybank, az 1,20-as árfolyamnak lenne értelme - tette hozzá.

Elemzés: ez vár a frankhitelesekre ha bekeményít Svájc


A Swissmem feldolgozóipari szövetség elnöke szintén arról beszélt a svájci lapnak, hogy új intézkedésekre van szükség. Az 1,15-ös frankárfolyam túlságosan alacsony és számos cég számára katasztrofális és ezt a jegybankban is tudják - figyelmeztetett.

 

Címkék: