Ajaj! Újra erősödik a svájci frank!

Pénzcentrum2011. szeptember 2. 16:35

Pénteken kora délután 250 forint fölé emelkedett a svájci frank árfolyama. A befektetők megint vásárolni kezdték a biztonságosnak tartott alpesi devizát, mert attól tartanak, hogy a világban és Európában is tovább mélyülhet a gazdasági válság.

A riadalmat több, pénteken napvilágot látott gazdasági adat váltotta ki. Bár az elmúlt időszakban nem sokat lehetett hallani a csőd szélén táncoló Görögországról, a hét utolsó napján kiderült: az ország túléléséhez szükséges nemzetközi hitelcsomag folyósítása körül sok a nyitott kérdés. Ezen túlmenően egy másik euróval fizető EU tagállam Olaszország gazdasági helyzete sem rózsás.

De nem csak Európa, hanem az egész világ gazdasági problémákkal küzd. Az Egyesült Államokban augusztusban nem nőtt a foglalkoztatottak száma, ami azt jelezheti, hogy a gazdasági növekedés beinduláse egyelőre várat magára. A Fehér Házban is készült olyan forgatókönyv, amely azt taglalja, mi lesz, ha a gazdaság a vártnál gyengébben teljesít.

A váratlan frankerősödés persze nem jön jól a nyáron komoly megpróbáltatásokat kiálló magyar devizahiteleseknek. Számukra a magyar kormány és a svájci jegybank esetleges lépései jelenthetnek könnyebséget. A Fidesz-KDNP frakciószövetség jövő heti, háromnapos, kihelyezett frakcióülésén konkrét döntéseket hoz a devizahitelesek védelme érdekében, amelyeket a kormány és a parlamenti többség meg is fog valósítani - jelentette ki pénteken újságírók előtt Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője nem árult el konkrét lépéseket az esetleges új intézkedések közül, de leszögezte: minden megoldás csak az állam, a bankok és az emberek közös szerepvállalásával jöhet létre.

Szíjjártó Péter emlékeztetett rá, hogy az államnak is van felelőssége a devizahitelezések kapcsán, hiszen "amikor a devizahitelezés elszaladt, akkor a kormány és a PSZÁF nem tudott hatékonyan fellépni és az embereket hatékonyan figyelmeztetni a devizahitelezés kockázataira." Hozzátette: ugyanakkor a "bankok akciói és szándéka nélkül sem tudott volna elharapózni a devizahitelezés."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A mostani ijedtség hatására könnyen elképzelhető, hogy egy euróért egy frankot kell majd adni a közeljövőben. Ez persze nem kedvez a svájci gazdaságnak, így az ország jegybankja is léphet a frank gynegítése érdekében, ami szintén enyhíthet a magyar devizahitelesek terhein. Ám hogy ez bekövetkezik-e egyátalán és ha igen mikor, azt ma még nem lehet tudni.

 

Címkék:
szíjjártó péter,