Nem sokan kapkodnak az árfolyamgát után

Világgazdaság2011. augusztus 29. 09:01

Bár már augusztus 12. óta igényelhető, egyelőre azonban igen mérsékelt a fizetési nehézségekkel küzdő devizahitelesek érdeklődése a kölcsönök törlesztőrészleteinek fix árfolyamon történő átváltása iránt. A legnagyobb banknál is mindössze napi néhány tucat ügyfél tájékozódik a lehetőségről - írja a Világgazdaság.

A napilap információi szerint nyolc banknál eddig kevesebb, mint 850 devizahiteles kérte az árfolyamrögzítést. A legnagyobb mozgolódásról az MKB Banknál számoltak be: náluk több mint kétezren tájékozódtak, és mintegy 300-an már a kérelmüket is benyújtották. Prognózisuk szerint az érdeklődők zöme él majd az árfolyamrögzítéssel.

Eddig mintegy százan jelezték igényüket az Állami otthonvédelmi programban való részvételre, szerződéskötés azonban még nem történt az OTP Banknál. Becslésük szerint a lakáscélú devizahitellel tartozók 10-15 százaléka él majd a lehetőséggel. A hitelintézet egyelőre azonban nem tartja szükségesnek sem a nyitvatartási idő meghosszabbítását, sem az ügyintézők számának növelését.

A Budapest Bank néhány hete végzett felmérésében ügyfeleik 10 százaléka jelezte, hogy érdeklődik az árfolyamrögzítés iránt. A svájci frank erősödése miatt a hitelintézetnél ennek akár a dupláját is elképzelhetőnek tartották. Az azóta eltelt első 10 munkanap számai azonban nem igazolták vissza várakozásaikat. A múlt csütörtökig ugyanis csak 109 igénylés érkezett hozzájuk.

 

Címkék: