MNB: semmi sem változott a hitelezésben

Pénzcentrum2011. augusztus 25. 10:05

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közzétette legújabb hitelezési felmérésének eredményeit. A július első felében végzett felmérés legfőbb megállapítása, hogy a háztartási hitelek feltételei érdemben nem változtak a második negyedévben, a bankok pedig a következő hónapokban sem tervezik azok érdemi módosítását. Mindössze a fedezetlen fogyasztási hitelek esetében várhatóak enyhítések.


A jegybank 2003-ban indította el kérdőíves felmérését, mely a magyarországi kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát vizsgálja. A negyedévente végzett hitelezési felmérés bemutatja, hogyan látják a bankok a hitelpiac helyzetét.

A ma publikált jelentés a 2011 júliusának első felében történt megkereséseken alapul: egyrészt a 2011 második negyedévére visszatekintő, másrészt a második félévre előretekintő banki várakozásokat tükrözi.

Háztartási hitelek: a feltételekben nincs változás

A július első felében végzett felmérés legfőbb megállapítása, hogy a háztartási hitelek feltételei érdemben nem változtak a második negyedévben, a bankok pedig a következő hónapokban sem tervezik azok érdemi módosítását. A felmérés eredményei szerint ugyanakkor a fedezetlen fogyasztási hitelek esetében enyhítések várhatóak.

A háztartási hitelek hitelezési feltételei érdemben nem változtak a második negyedévben és a bankok a következő félévben sem várnak jelentősebb elmozdulást. A fogyasztási hiteleken belül egyedül az egyéb (fedezetlen) hitelek esetében tervez a bankok nettó értelemben1 vett 10 százaléka enyhítést.

A gépjármű-finanszírozás esetén a válaszadók (bankok és lízingcégek) nettó értelemben vett 12 százaléka ismételten szigorított a hitelezési feltételeken, ugyanakkor a következő félévben nem tervezik azok megváltoztatását.

A második negyedévben is folytatódott a fogyasztási és lakáscélú hitelek iránti keresletben a 2011 első negyedéve óta megfigyelhető ellentétes irányú tendencia. A bankok nettó értelemben vett 21 százaléka keresletcsökkenést észlelt a lakáscélú hitelek iránt, miközben a fogyasztási hitelek esetén 40 százalékuk az előző negyedévhez képest élénkülésről számolt be. A bankok döntő többsége ugyanakkor ismételten arra számít, hogy ebben az évben még élénkülhet a kereslet a lakáscélú hitelek iránt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hazai hitelezési folyamatok továbbra is eltérnek az eurózónában tapasztaltaktól, ahol Magyarországgal ellentétben bővül a háztartásihitel-állomány. Az eurózónában mind a lakáscélú, mind pedig a fogyasztási hitelek esetén a bankok nettó értelemben vett 7-9 százaléka szigorított a hitelezési feltételeken (ellentétben a hazai bankszektorban tapasztalt változatlansággal), valamint a következő negyedévben is szigorítást tervez.

Vállalati hitelek: itt sincs érdemi változás

Szemben a korábbi negyedévben tapasztalt szigorításokkal, a vállalati hitelek esetében a nem árjellegű hitelezési feltételek összességében nem változtak érdemben. A bankok válaszai ugyanakkor azt jelzik, összességében újra szigorítás várható ebben a szegmensben. Az önkormányzati hiteleknél elmondható, hogy a bankok kockázatérzékenysége tovább növekedett, így tovább szigorítottak hitelezési feltételeiken is.

Címkék: