Devizahitelesek: fizetni kell azoknak is, akik betöltötték a 75-öt

Pénzcentrum2011. augusztus 25. 08:33

Azok a devizaadósok, akik még azelőtt betöltik a 75. életévüket, hogy a hitelük futamideje lejárna, a futamidő végén, egy összegben, vagy előtörlesztéssel lesznek kénytelenek a hitelkeret-szerződésükből még hátralévő összeget rendezni - írja a Népszabadság, a Nemzetgazdasági Minisztérium válaszaira hivatkozva.

A nemrég megjelent kormányrendelet szerint a gyűjtőszámla hitelkeret-szerződés futamideje legfeljebb 30 évvel meghaladhatja az eredeti devizahitel-szerződés futamidejét, de az adós 75. életévével a futamidőnek le kell zárulnia. Arról viszont nem szólnak a hatályos jogszabályok, mi lesz azokkal, akiknek ezen túl is fizetniük kellene a törlesztést.

A napilap a szaktárcához fordult felvilágosításért, ahol azt a választ adták, hogy a szabályozás a jelenlegi általános banki szabályozásnál enyhébb feltételeket jelent, az adós számára lehetővé teszi, hogy a fennálló adósság visszafizetése a lehető legkisebb anyagi tehervállalást jelentse. A pénzkölcsöntartozás egyéb általános feltételeit a hatályos jogszabályok, így a Ptk. rögzíti - tették hozzá.

Tehát senki ne számítson arra, hogy amennyiben túlfutna a futamideje, a bank majd nagyvonalúan elengedi a tartozásból hátralévő részt. A polgári törvénykönyv alapján az adósnak rendeznie kell tartozását. Vagyis ha az ügyfél nem fizet, a bank által bejegyzett jelzálogjog miatt rámehet a háza.

Szakértők szerint  ugyanakkor nem valószínű, hogy sok devizaadós kerül ilyen helyzetbe. Azokról van csak szó, akik bekapcsolódnak a kormány Otthonvédő programjába, és az eredeti devizahitelszerződésük mellé a hároméves, fixált árfolyamos időszak alatt egy másik, gyűjtőszámla-szerződést is kötnek a bankkal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

a jogszabály szerint az eredeti devizahitel futamidején túlmaximum 30 évvel nyúlhat el a gyűjtőszámla futamideje. Vagyis aki 20 évre vette fel a hitelét, annak 50 évig is eltarthat, míg vissza fizeti a hitelt. A 75. életévre vonatkozó korlátozást figyelembe véve tehát a 25 évesnél idősebb korukban devizaadósságot felvettek között kell keresni az érintetteket.

 

Címkék: