Augusztus végén kerülhet bíróság elé a frankhitelesek ügye

Pénzcentrum2011. augusztus 5. 09:22

Egyre többen perelnék be a bankokat a devizahitelek magas törlesztőrészlete miatt. Az egyik ilyen csoport, a Magyar Szociális Kerekasztal körül szerveződő Pertársaság a Hitelkárosultakért szakértőjétől, Barabás Gyulától megtudtuk, náluk eddig több mint hatszázan jelezték, hogy bíróságra vinnék ügyüket - írja a Népszabadság.

A nehéz helyzetben lévők legnagyobbrészt lakáshitelesek, de vannak olyanok, akik az autó-, áru- vagy szabad felhasználású kölcsönüket nem tudják fizetni, a bankok mellett pedig lízingcégeket, pénzügyi vállalkozásokat is perbe vinnének. A károsultakat ingyenes jogi tanácsadással (kiderüljön, van-e egyáltalán értelme perelniük), keresetlevél-mintákkal segítik, illetve olyan ügyvédekkel hozzák össze, akik az ilyenkor szokásos díjazások negyedéért-ötödéért elvállalják képviseletüket - mondta a lapnak.

Eredetileg ugyan azt tervezték, hogy pertársaságokat szerveznek, ám mivel az esetek eltérnek egymástól attól függően, hogy mely banktól mikor és milyen konstrukcióban vették fel a hitelt, ezért végül úgy döntöttek, hogy minden ügyben külön járnak el. A hitelszerződésekben formai és tartalmi hibákat keresnek, olyan elemeket, melyek nem felelnek meg az akkor hatályos törvényi előírásoknak, megvizsgálják, hogy a bank kellő mértékben felhívta-e a figyelmet a lehetséges kockázatokra, így az árfolyam kedvezőtlen alakulásának veszélyére.

Vitatják a szerződések egyoldalú módosításának gyakorlatát is: a bankok 2008 végén, 2009 elején az országkockázat emelkedése miatt dráguló forrásaikra hivatkozva kamatot emeltek, ám később a helyzet kedvezőbb alakulását a hitelek terhe már nem követte. Egy szerződés semmisnek minősítése esetén vissza kell állítani az eredeti állapotokat, ami azt jelenti, hogy az ügyfélnek vissza kell fizetnie a hitelt a kamatokkal együtt, ám azokat a pluszköltségeket, melyek az egyoldalú módosításból erednek, a bank nem követelheti.

Mindezeken túl a szervezet jogászai dolgoznak egy konkrét eseten alapuló, de általános kereseten is, melyhez "becsatlakozókként" más károsultakat is várnak. A tervek szerint augusztus végére összeálló kereset alapja a hitelintézeti törvény azon passzusa, mely szerint megtámadhatók azok a termékek, melyeknél a kockázatot nem becsülték fel kellő mértékben, márpedig a devizaárfolyamok várható alakulásával ez a helyzet - fogalmazott Barabás Gyula. A szakértő szerint azonban elsődleges céljuk nem a hitelszerződések semmisségének kimondatása, azt akarják elérni, hogy a bankok ügyfelei ket egyenlő félként kezeljék, üljenek le velük tárgyalni a helyzet rendezéséről, és vegyék ki részüket az árfolyam-ingadozás kezeléséből, ne hárítsák azt egy az egyben az adósokra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: