Fáj a fejed a frankhitel miatt? Ezt javasolja a kormány

Pénzcentrum/MTI2011. augusztus 2. 17:02

Arra biztatja a kormány az érintett lakáshiteleseket, hogy minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével.

A mostani helyzet is világosan mutatja, milyen fontos, hogy augusztus 15-től minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével, hiszen a kormány és a bankszövetség között létrejött megállapodás értelmében a devizahiteles családok 180 forintos árfolyamon rögzíthetik a svájci frank alapú hiteleiket - mondta a miniszterelnök szóvivője a lakáshiteleseket érintően annak kapcsán, hogy kedden rekord szintre erősödött a svájci deviza a forinttal szemben.

Szijjártó Péter közölte, az árfolyamgát révén a családok terhei kiszámíthatóak és alacsonyabbak is lesznek. Nem igaz az a kritika, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeget kiszámíthatatlan módon fizetik majd ki - jegyezte meg, rámutatva: a szabályozás értelmében az árfolyamgát időszakának 2014 végi lejárta után a törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában.

A szóvivő szerint a kormány időben lépett; helyesnek bizonyult az, amikor az emberek érdekeit figyelembe véve, "határozottan tárgyalt" a bankszövetséggel, és lehetővé tette az árfolyamgát használatát a devizahitellel rendelkező családok számára.

Nincs napirenden a bankszövetséggel kötött megállapodás kiszélesítése - válaszolta a szabadfelhasználású hitelesek esetleges megsegítését firtató kérdésre a miniszterelnök szóvivője. Arra, hogy van-e olyan árfolyamszint, amelynél újratárgyalhatják az árfolyamgát szintjét, Szijjártó Péter azt mondta, nem tud ilyen szándékról.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint - a jelen ismeretek alapján - azoknak érdemes csak élniük az árfolyamrögzítés lehetőségével, akik egyéni vagy családi élethelyzetük és korlátozott anyagi lehetőségeik miatt a következő három évben nagy valószínűsséggel nem tudnák fizetni a magas frankárfolyam miatt megemelkedett törlesztőrészletüket.

 

Címkék: