Így változnak a devizaalapú kölcsönök kamatai

Pénzcentrum2011. július 27. 10:02

Az európai pénzpiaci irányadó kamatláb (Euribor) több mint 0,8 százalékponttal emelkedett, így akadnak pénzintézetek, akik euró alapú kölcsöneik kamatát emelni kényszerültek. A svájci frank alapú hitelek kamatlábainak változása is igen sokszínű a hazai pénzintézeteknél - írja a Napi Gazdaság.

Svájcifrank alapú hiteleinek kamatát 2008 novembere óta nemhogy nem emelte az UniCredit Bank, de 0,75 százalékponttal csökkentette is tavaly márciusban. A hitelintézet azóta se hajtott végre kamatemelést, és a jövőben sem terveznek módosítást. Ugyanakkor az euró alapú kölcsönöknél már más szél fúj. A bank az ECB két legutóbbi kamatemelésének megfelelően fél százalékkal drágította kamatait.

Két alkalommal vizsgálják felül az árazást a Budapest Banknál, mivel a pénzintézet devizahitelei féléves kamatperiódusúak. Ennek értelmében a nyári kamatperiódus-forduló augusztusban esedékes, így az árak felülvizsgálata jelenleg is zajlik.

2011-ben nem emelte devizahiteleinek kamatait az OTP Bank. A CIB is ugyanebben a cipőben jár. Arról azonban mindkét pénzintézet sem osztott meg további információkat, hogy a kamatok szinten tartására a továbbiakban is számíthatnak-e az ügyfeleik.

 

Címkék: