806 ezren a BAR-listán: mi lesz azokkal, akik még tudtak fizetni?

Pénzcentrum2011. július 13. 09:42

A lejárt tartozással rendelkező adósokat összegző Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR, régebbi nevén BAR lista) tárolt magánszemélyek száma júniusra újabb rekordot döntött. 806 ezer júniusra lejárt, minimálbérnél nagyobb tartozással rendelkező és 90 napnál hosszabb késedelemben lévő hiteles került be a rendszerbe - írja a Napi Gazdaság.

Egy év alatt 18 százalékkal nőtt a hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek minimálbér összegét meghaladó és több mint 90 napos késedelemmel rendelkező hitelesek száma. Az ilyen jellegű szerződések száma viszont nagyobb 24 százalékos mértékben növekedet. Ezek a számok arra utalhatnak, hogy már többen hitelből próbálták meg fedezni eddigi tartozásaikat.

Kamatot emelhetnek a bankok

Az első félév végén majdnem 1,5 millió élő mulasztást tartottak nyilván. A lezárt ügyek száma a márciusi módosítás óta (akkor lépett hatályba, hogy nem öt, hanem csak egy évig lehet nyilvántartani azokat az adósokat, akik helyzetüket időközben rendezték) gyakorlatilag stagnál.

A mulasztás a hátralék teljes kiegyenlítésével, de a szerződés átütemezésével (a banki adóssegítő programban részvétellel) is megszűnhet. Ebbe a kategóriába kerülnek azonban azok is, akiket végrehajtottak, vagy kezesüktől szedték be a pénzt. (Amennyiben azonban ha fizetési késedelem nem teljesítéssel zárult, az adatok elévülési ideje változatlanul öt év.) Az állami program beindulása tehát nyilvánvalóan a KHR-adatokból is látszódhat majd. Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy a KHR lakossági alrendszerében nem csak a hitelmulasztások, hanem a bankkártya-visszaélések, és a csalás miatt elutasított hitelkérelmek is szerepelnek (az állami mentőcsomag pedig csak a lakáshitelesekre vonatkozik).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Napi Gazdaság információi szerint egyébként a lezárt szerződéseknél a KHR-nyilvántartás lerövidülése miatt több bank is kamatemelésre készült. Néhány adós jelzése alapján pedig ez a folyamat már el is indulhatott.

 

Címkék: